Het dichtdraaien van de Russische gaskraan leidt tot soms forse extra kosten voor ondernemers.
“Hoe dan ook zet deze stap van Gazprom druk op de prijsvorming met nu al zeer hoge gasprijzen”, zegt de woordvoerder van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
Gazprom stopt sinds 31 mei met het leveren van aardgas aan GasTerra. De Nederlandse gashandelaar, in handen van onder meer Shell, Esso Nederland en de Nederlandse staat, weigert te betalen in roebels zoals de Russen willen.
Glastuinbouw Nederland waarschuwt dat vanaf vandaag ongeveer de helft van de Nederlandse tuinders al te maken krijgt met hogere prijzen, omdat zij met dagprijzen voor gas werken. Het gaat om ongeveer 1.500 glasbedrijven. De prijzen op de daghandel begonnen dinsdag hoger, zakten weg, maar klimmen weer, waardoor het effect op de gasprijzen enkele centen is.
Kosten stijgen enkele tonnen
Paprikateler André Kaashoek uit IJsselmuiden schat dat de stap van Gazprom de gasprijs met € 0,06 heeft verhoogd. Hij werkt relatief veel met daghandel. Op jaarbasis zou dat de teler ‘tonnen kosten aan extra energiekosten.’ Kaashoek: “Het wordt spannend. Voorraden zijn nog niet op peil. Als we een strenge winter krijgen, kunnen de gasprijzen zomaar enorm stijgen. Daar kun je slecht op anticiperen als ondernemer.”
De teler heeft de energiekosten gehalveerd de laatste 20 jaar, en de productie toch laten stijgen. De oplossing is aardwarmte voor het bedrijf, maar daarvoor is de subsidie gekoppeld aan de gasprijs. Daar moet de sector versneld vanaf, denkt hij.
Situatie na september
Voor komende zomer maakt Glastuinbouw Nederland zich nog geen zorgen. “Er is nu voldoende voorraad. We verwachten dat de glastuinbouw deze zomer niet in de problemen komt”, reageert een woordvoerster van de tuindersorganisatie. Voor na 1 oktober, als het huidige contract van GasTerra met Gazprom afloopt voor de levering van 2 miljard kubieke meter gas, verwacht Glastuinbouw Nederland dat GasTerra een back-up heeft. Daar heeft de organisatie nog niets van vernomen. GasTerra zelf liet maandag weten de hoeveelheid gas uit het Gazprom-contract te hebben ingekocht op de gasmarkt in Amsterdam. GasTerra wilde het huidige aflopende contract al niet verlengen.
VNO-NCW zegt de mogelijke gevolgen van het wegvallen van Russisch gas met de leden en de overheid na te gaan. Volgens VNO-NCW zet de stap van Gazprom de leveringszekerheid van gas in de toekomst onder druk. “Het onderstreept dat Nederland moet blijven werken aan alternatieven, bijvoorbeeld door gas te winnen uit kleine velden en in te zetten op vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en de verduurzaming te versnellen”, aldus de werkgeversorganisatie.
Wachten op steunpakket
Glastuinbouw Nederland vraagt het kabinet al langer om oplossingen voor de hard gestegen energieprijzen in de sector, maar heeft daar tot op heden nog niks van vernomen. Zo komen projecten om te verduurzamen in de knel door de sterk gestegen prijzen, waarschuwde de organisatie eerder. “Voor het najaar maken we ons zorgen. We hopen dat Den Haag nog iets gaat doen en wachten nog steeds op een goede oplossing.”
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/