Doorgaan naar artikel

Stomende champost maakt fruitteler blij

Champost is de voedingsbodem voor champignons. Het is ook nog eens een keer goed voor het bodemleven in de fruitteelt.

Fruitteler Reijer de Vree uit Dodewaard rijdt de champignonmest uit onder de bomen van zijn 22 hectare grote bedrijf met appels en peren. De champost beschermt de onderstammen tegen bevriezing.

Warme champost

Tussen de teelt van champignons en die van fruit in de Betuwe is het uitrijden van gebruikte champignonmest in de boomgaarden van de fruittelers een fotogeniek dwarsverband. Juist nu het buiten koud is, is goed te zien hoe warm de afgewerkte champost is.

Paarden- en kippenmest, stro en kalk

Het mengsel van paardenmest, stro, kalk en kippenmest wordt na gebruik in de champignonteelt verhit tot 70 graden Celsius en is daarmee vrij van ziektekiemen, aaltjes en onkruidzaden. Maar het bevat ook nadat er paddenstoelen op hebben gegroeid nog veel nutriënten. Fruittelers gebruiken champost om het bodemleven en de bodemstructuur in een boomgaard te verbeteren en de biodiversiteit te vergroten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin