Het aardwarmteproject Californië Lipzig Gielen in Grubbenvorst ligt zeker enkele weken stil voor onderzoek naar een relatie met een gemeten aardbeving.
Het organisatiebureau Californië laat zelf weten in een persbericht dat de aardwarmtebron tijdens de gemeten beving al was uitgeschakeld sinds 28 augustus. Onduidelijk is wat de reden was voor het al afschakelen van de warmtewinning. Directe schade door het besluit van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) lijkt er dus niet op dit moment.
Sluiting dreigt
In de krant Tubantia laat Staatstoezicht op de Mijnen weten dat sluiting dreigt van de aardwarmtebron als een relatie wordt aangetoond met de grondbewegingen. Het zijn de eigenaren van de warmtebron zelf die het onderzoek uitvoeren, blijkt uit de persberichten van SodM en Californië. Dat de aardwarmtewinning al was stilgelegd bij Californië Lipzig Gielen bevestigt één van de aangesloten telers, maar hij verwijst naar Californië voor een verdere toelichting. Daar was vanmorgen niemand bereikbaar voor commentaar.
In Westland geen risico’s
Er zijn in Nederland al zo’n 18 aardwarmteinstallaties. SodM heeft vorig jaar de risico’s in kaart gebracht en geconcludeerd dat het hoogstwaarschijnlijk níét tot aardbevingen leidt in gebieden die daar van oudsher niet mee te maken hebben. Dan gaat het om het grootste deel van Nederland, inclusief de kassengebieden in Zuid-Holland waar de meeste installaties liggen. De mensen in Westland en andere delen van Nederland hoeven zich geen zorgen te maken, stelt de toezichthouder. In dat rapport concludeerde SodM wel dat de winning van aardwarmte mogelijk wél tot meer bevingen leidt in gebieden waar ‘actieve natuurlijke breuken’ zijn, zoals in Noord-Limburg. Vòòr de aardwarmtewinning was de bodem in dit gebied ook al in beweging. Een relatie met aardwarmte is dus lang niet zeker.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/