Doorgaan naar artikel

Stikstofproblematiek treft teler met bio-asperges

De stikstofproblematiek treft niet alleen veehouders, want volgens de rechter zit aspergeteler Erik Verhoeven in Cromvoirt ook fout met zijn biomassakachel voor de verwarmde teelt van biologische asperges. Reden voor Verhoeven en een van zijn aspergeklanten zich te richten tot de landbouwcommissie van de Tweede Kamer.

De nieuwsbrief van Verhoeven en de brandbrief van een afnemer van Verhoevens asperges (onderaan dit bericht) zijn het voorlopig slotakkoord van een kwestie die al 2 jaar speelt. Reden voor de briefwisseling is dat Verhoeven in 2017 en 2018 zijn biomassakachel niet meer mocht stoken. De teler schat dat het gemis aan productie daardoor in maart en april hem elk jaar een ton omzet heeft gekost.

‘Fout is fout’

Het bedrijf van Erik en zijn vrouw Lean Verhoeven wordt omringd door een gebied dat is aangemerkt als Natura 2000 en door de Loonse en Drunense Duinen. Erik: “Ons bedrijf ligt dichtbij die gebieden. Volgens het PAS (Programmatische Aanpak Stikstof, red.) zou de consequentie daarvan zijn dat het bedrijf geen stikstof mag uitstoten. Een klacht van een buurman heeft ertoe geleid dat metingen zijn uitgevoerd. De uitstoot zou op minder dan 0,01 mol per hectare per jaar uitkomen. Dat is iets meer dan niets. De rechter heeft desondanks geoordeeld dat we onze biomassakachel niet meer mogen inzetten voor de vervroeging van asperges.”

Lees verder onder de foto.

Voorbeeld van een aspergeverwarming, ter illustratie. - Foto: Stan Verstegen

Voorbeeld van een aspergeverwarming, ter illustratie. – Foto: Stan Verstegen

Circulair?

De kachel, een investering van € 165.000, inclusief verwarmingsinfrastructuur en dergelijke, heeft uitsluitend nog in 2017 gedraaid. De aanschaf was rond te rekenen met een milieusubsidie van de overheid. “Je zou denken dat je het dan toch goed doet. Bovendien stookten we geen pellets, maar verpulverde paletten. Met pellets weet je niet uit welk continent ze geïmporteerd zijn en je weet ook niet wat er feitelijk in zit. Ons hout kwam van eenmalig gebruikte pallets uit de Nederlandse bouwwereld met hout van A-kwaliteit. Daarmee ben ik toch behoorlijk circulair bezig, lijkt me, precies wat minister Schouten graag ziet.”

Stikstofvangnet van 10 hectare

Het is niet het enige waar Verhoeven zich over opwindt. Hij geeft aan zijn asperges sinds begin van deze eeuw al te telen zonder de inzet van chemische middelen. Inmiddels ligt het bedrijf in een voor asperges 3-jarige omschakelingsperiode, gericht op de verwerving van het SKAL-certificaat in 2021. “Dat SKAL-bordje wordt met veel tamtam op de gevel van het bedrijf opgehangen, terwijl we dus al jaren werken op een manier die het milieu ontziet”, klinkt het cynisch. Een teeltmaatregel die Verhoeven al jaren toepast is de inzaai van klaver na de laatste asperge-oogst. Dat gebeurt op 10 hectare. “Ik heb de stikstof die met klaver wordt gevangen hard nodig om mijn asperges elk voorjaar in productie te krijgen. Daarmee leg ik jaarlijks honderden kilo’s stikstof vast, een veelvoud van wat mijn biomassakachel zou uitstoten.”

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin