Met de compost die vorig jaar voor de verschillende teelten is ingebracht, konden de teelten het hele jaar zonder bijmesten gestuurd worden.
Bij paprika, waarvan de teelt bij biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten begin november is beëindigd, was het een matig jaar. Teeltmanager Wim van Marrewijk: “Het ene na het andere probleem heeft ervoor gezorgd dat we aan het eind van de teelt een zwak gewas hadden. Dit is niet wat we hadden verwacht. Bij de blokpaprika is het tot het eind toch nog meegevallen. Bij de puntpaprika was het iets beter.”
Het eindschot is tegengevallen omdat er wel voldoende zetting was, maar door het donkere weer in september onvoldoende is uitgegroeid. De vraag naar paprika was tot het einde toe bijzonder goed, waardoor de afzet van de productie goed is geweest.
Zettingsproblemen
Over de hele lijn is de teelt van trostomaten prima gelopen. “Door het warme weer in september waren er wel problemen met de zetting. De laatste twee trossen van eind oktober waren weer goed. De afzet hiervan is vrij goed verlopen. Daar zijn we tevreden over”, laat de teeltmanager weten.
Ook de teelt van snack- en pruimtomaten is goed tot een eind gekomen. “Het gemiddeld vruchtgewicht was gewoon goed en we hadden meer tomaten kunnen afzetten, omdat de vraag tot laatste dag uitstekend was.”
Goed komkommerjaar
De komkommerteelt is al half oktober beëindigd. Dat is normaal vanwege het minder wordende licht. “Voor komkommer is het een bijzonder goed jaar geweest, zowel wat betreft productie als teelt. We hebben weinig problemen met ziekten en plagen gehad. We zien kansen om komend jaar de productie te verhogen.”
Ook voor de teelt en afzet van aubergine was het een uitstekend jaar. “Op het gebied van productie en teelt hebben we stappen gemaakt door generatief te sturen.” Het gewas is pas in week 46 geruimd.
Evaluatie biologische gewasbescherming
Van Marrewijk: “Over hele lijn is de biologische gewasbescherming geen probleem geweest. Van de tomatengalmijt hebben we dit jaar geen last gehad. De roofwants Nesidiocoris tenuis hebben we één keer in tomaat gevonden, maar voor de rest niet meer gezien. De witte vlieg was geen probleem en spint was minder dan in andere jaren. Voor luis is het een ander verhaal. Bij gewassen die in evenwicht waren, zijn we teruggegaan in biologische gewasbescherming. Daar waar het gewas uit balans was, is luis een behoorlijk probleem geweest. Voor de bestrijding zijn we naast biologie ook iets gaan proberen met schimmelpreparaten. Dat is wel gelukt, maar bestrijding is altijd te laat.”
Compostberekeningen
Half september zijn bodemanalyses gemaakt. Op basis daarvan zijn compostberekeningen gemaakt. “Het hele jaar hebben we zonder bijmesten kunnen sturen. We hebben een sterke toename van het bodemleven gezien. Op basis van de teeltplanning brengen we compost in de kas om volgend jaar weer mee toe te kunnen zonder bijmesten. De compost wordt bovenop de onbewerkte grond aangebracht en de wormen moeten het uiteindelijk de grond intrekken.”
Schoonspuiten
De kassen zijn tijdens de teeltwisseling schoongespoten met warm water. “Dat is goed gelukt”. Vanaf week 52 planten worden 22 soorten tomaten volledig in de grond geplant. “We planten weer een heel sortiment met vruchten van 10 tot 130 gram, waarin tros-, pruim- en snacktomaten zitten.”
In week 2 worden de paprika’s geplant en in week 3 de aubergines. In week 3 en 4 is het de beurt aan de komkommers.
Auteur: Harry Stijger