Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

Steriele suzuki’s, bait spray en Aziatische wesp redden kersenteelt

Zonder bestrijdingsmiddelen geen Nederlandse kersenteelt, hoorden we de afgelopen maanden vaak in de media. De vrijstelling voor de twee meest effectieve middelen tegen de suzuki-fruitvlieg staat onder druk. Gelukkig gloren er hoopvolle alternatieven aan de horizon.
Nederlandse kersenteelt

Het kersenseizoen kende door de natheid een valse start. Bij Erik Vernooij legden honderden bomen het loodje door natte voeten. Foto: Herbert Wiggerman

Zonder bestrijdingsmiddelen geen Nederlandse kersenteelt, hoorden we de afgelopen maanden vaak in de media. De vrijstelling voor de twee meest effectieve middelen tegen de allesverwoestende suzuki-fruitvlieg staat onder druk. Gelukkig gloren er hoopvolle alternatieven aan de horizon.

Eén keer maakte fruitteler Dirk-Jan van Lutterveld in Kesteren (Gld.) een inschattingsfout, een paar jaar geleden. “We hadden wat minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, we dachten dat het wel kon. Niet dus. Binnen no-time was de boomgaard aangetast. Gelukkig liepen we tegen het eind van het seizoen, maar het laatste deel van de rijpe kersen moesten we laten hangen.” De boosdoener: de suzuki-fruitvlieg, ook wel de Aziatische fruitvlieg of de Drosophila suzukii genoemd. Sinds een jaar of tien maakt het kleine beestje de kersentelers het leven zuur. “Een megaprobleem. Ze komen met miljoenen tegelijk en de vrouwtjes leggen honderden eitjes in de kersen. De larven vreten het vruchtvlees aan, waardoor de kersen van binnenuit rotten,” aldus Van Lutterveld.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Abonneer vanaf €20 per maand

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers