Nederlands en Belgisch teeltonderzoek zouden profiteren van een open uitwisseling van informatie. Het zou goed zijn onderzoeksprojecten af te stemmen.
Dat zegt Aat Dijkshoorn, beleidsmedewerker van het onderzoeksprogramma Kas als Energiebron en hij krijgt daarvoor bijval uit het onderzoeksveld, blijkt uit een rondgang. In de komende editie van Groenten & Fruit zegt Dijkshoorn: “Laten we op een open manier informatie uitwisselen. Ik weet dat ook veel Nederlandse telers naar Hoogstraten gaan om het proefcentrum te bekijken. Organisaties houden nog heel erg vast aan de eigen onderzoeksprojecten, maar ik zou er juist voor zijn om projecten af te stemmen.”
Jacco van der Wekken, directeur van DLV Plant dat juist een belangrijk deel van de aandelen van GreenQ overname, ziet ook voordelen van samenwerking. “Die samenwerking is nu beperkt mede door de manier van financiering. Wij zijn daarin meer marktgestuurd, terwijl dat in België via de overheid gebeurt, maar ik zou het op prijs stellen om samen te werken. Kennis delen maakt je sterker. We stemmen nu nog niet echt af, maar het zou goed zijn om te doen en te kijken waar je staat met je techniek.” Wel denkt Van der Wekken dat zo’n proces niet snel geregeld zal zijn.
Peet van Adrichem, directeur van Westland Demokwekerij, heeft ook oren naar internationale samenwerking. “In het bestuur van Telersvereniging Tuinbouw Techniek Ontwikkeling (TTO) hebben we het er vaker over. Als er kennis is in België, Canada of Frankrijk, dan moet je dat gebruiken. Het is dan toch een meer commercieel verhaal wie het beste onderzoek kan doen voor het geld. Daar kunnen we als Demokwekerij op inspelen.”
Wageningen UR Glastuinbouw laat in een eerste reactie weten dat internationaal al veel onderzoek wordt afgestemd, waardonder EU-programma’s in robotica.