De schoolfruitregeling lijkt een regeling die ver af staat van telers, maar dat is niet zo. De regeling focust meer op regionale belevering en directe afname van telers. Er is steeds minder ruimte voor gelukszoekers als schoolfruitleverancier.
Teeltbedrijf Halmfruit in Kesteren (Gld.) was tot vorig jaar 1 van de leveranciers. Komend schooljaar wil het teeltbedrijf opnieuw deelnemen en heeft het een aanvraag gedaan om als 1 van de 8 schoolfruitleveranciers aangewezen te worden. Voor nieuwe telers is dat lastig. Het bedrijf moet 2 jaar ervaring hebben in afzet van groenten en fruit en moet alles kunnen voorfinancieren. Herman Halm: “Dat valt niet mee, je krijgt pas na 5 maanden je geld. Dat is voor een normaal bedrijf niet te doen.” Halmfruit wil komend schooljaar 400 scholen beleveren.
Regeling vooral gunstig voor hardfruit
Andere schoolfruitleveranciers van buiten de teelt hebben directe banden met telers die het fruit en groenten voor de scholen leveren, vaak fruittelers die kunnen putten uit eigen koelcellen.
Feitelijk is de schoolfruitregeling nu niet goed aangesloten bij de Nederlandse teelt. Het schoolfruitseizoen loopt van november tot april. Dat is net buiten het Nederlandse seizoen voor groenten. Met fruit lukt het nog wel uit de koelcellen. Fruitteler Herman Halm hoopt dat in 2020 de regeling vervroegd kan worden naar september, zodat meer van het Nederlandse seizoen kan worden geprofiteerd.
Lees verder onder het Facebookbericht.
Eendagsvliegen
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) nam de uitvoering over van het Productschap Tuinbouw. De regeling is de laatste jaren steeds aangepast om praktische bezwaren op te lossen. Zo konden in 2017 nog allerlei onervaren bedrijven aanhaken. Dat jaar moest een loting tussen 35 geïnteresseerde partijen plaatsvinden. Het ministerie van Landbouw heeft dat jaar circa € 7 miljoen verstrekt aan deels nieuwe, onervaren schoolfruitleveranciers. Deze waren afgelopen schooljaar al niet meer actief. Er werden nauwelijks eisen gesteld aan leveranciers. De regeling voor het lopende schooljaar is sindsdien verder aangescherpt, waardoor nu alleen ervaren groente- en fruitpartijen als officiële leveranciers zijn aangewezen.
Lees verder onder de foto.
Levering in de regio
Een andere vreemde voorwaarde lijkt ook te verdwijnen. Volgend jaar hoeven mogelijk niet alle 8 schoolfruitleveranciers naar dezelfde provincies te rijden. Halm: “Nu rijden 8 vrachtwagens naar Amsterdam. Ik hoop dat ze zeggen. Jij zit in Lienden, dan is Overijssel en Gelderland een logisch leveringsgebied.”
Het is een bepaling uit de EU-regeling dat je nationaal moet kunnen leveren. Het lijkt ook eerlijker. Iedereen wil Zuid-Holland beleveren met veel grote scholen dicht bij elkaar. In Drenthe zijn de aanrijtijden veel langer en de scholen vaak kleiner. Dat is een duurder distributiemodel. Veel van de schoolfruitleveranciers werken dan ook met lokale distributiepartners.
Nieuwe schooljaar meer uit de regio
Voor komend schoolseizoen is weer een aantal veranderingen doorgevoerd. Er staat onder meer in de regeling dat het fruit of de groenten zoveel mogelijk uit de regio moet komen.
In de huidige regeling kiest het ministerie er bovendien voor meer eisen te stellen aan de leveranciers. Zo moeten leveranciers voldoende kredietwaardig zijn om voor maximaal 300 scholen het fruit voor te financieren. Ook moeten bedrijven bij hun aanvraag aantonen al minimaal 2 jaar actief te zijn in de afzet van groenten en fruit. De partij moet GlobalGap-gecertificeerd zijn of rechtstreeks zijn fruit betrekken van een leverancier met een (gelijkwaardig) certificaat. Ook – en dat is opmerkelijk – moeten de partijen aantonen niet verbonden te zijn aan eerdere schoolfruitleveranciers.
Grotere porties en meer groenten
Goed nieuws voor de ouders. Kinderen op basisscholen krijgen in het komende schooljaar 300 gram schoolfruit en -groenten in plaats van 240 gram per week. Er is nog een verandering. In plaats van 10% moet nu minimaal 20% groenten worden ingepland in de distributie. Het moet de variatie van het aanbod op scholen verhogen. In 2016-2017 waren appels het meest verstrekte fruit, samen met peren, pruimen, perziken, nectarines, sinaasappelen, aardbeien en bananen. Wortelen, tomaten, komkommers en paprika’s waren de populairste groenten.
De vergoeding uit de regeling blijft € 0,23 per portie. Het lijkt ook minder jaarlijkse Russische roulette. Leveranciers van fruit en groenten kunnen nu een aanvraag doen voor 2 jaar.