Groenten & Fruit Actueel
||

Steeds minder water voor landbouw door aanhoudende droogte

LTO verwacht steeds meer onttrekkingsverboden als de droogte aanhoudt.
Een aardappelveld wordt beregend. - Foto: Ton Kastermans fotografie

Een aardappelveld wordt beregend. – Foto: Ton Kastermans fotografie

LTO verwacht steeds meer onttrekkingsverboden als de droogte aanhoudt.

Er is steeds minder water beschikbaar voor land- en tuinbouw, natuur en scheepvaart. Dat concludeert de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling van het Watermanagementcentrum Nederland in zijn nieuwste update van de landelijke droogtemonitor.

Het landelijk gemiddeld neerslagtekort is inmiddels opgelopen tot 244 millimeter. Sinds vorige week heeft Nederland officieel een watertekort. Dit betekent dat een landelijk Managementteam Watertekorten bepaalt hoe het schaarse water in Nederland wordt verdeeld.

Meer onttrekkingsverboden

LTO Nederland stelt in een brief aan de leden die maandag is verstuurd dat er voor boeren en tuinders niet onmiddellijk veel veranderd is na het besluit van vorige week dat heel Nederland een watertekort heeft. Wel verwacht LTO steeds meer onttrekkingsverboden als de droogte aanhoudt. Toepassing van de zogeheten verdringingsreeks voor water kan volgens LTO grote gevolgen hebben voor de land- en tuinbouw. Het gaat dan om keuzes waar het schaarse water heen gaat. Dit wordt per regio ingevuld, op basis van een landelijke richtlijn.

Het wordt in steeds meer gebieden lastig om voldoende water aan te voeren en aan de watervraag van alle gebruikers te voldoen, aldus de landelijke coördinatiecommissie.

Regels beregenen aangescherpt

Een aantal waterschappen heeft de regels voor beregenen aangescherpt. Zo is onttrekking van oppervlaktewater in het gebied van Brabantse Delta overdag niet meer toegestaan. Alleen voor de bescherming van fruitbomen tegen de zon is het nog wel toegestaan.

Waterschap Aa en Maas, ook in Brabant, heeft eind vorige week al het gebruik van oppervlaktewater voor groente en fruit, bloemen, planten en bomen verboden in het grootste deel van het gebied van dit waterschap. Onttrekkingsverboden voor oppervlaktewater gelden ook in delen van het Oosten, de Veluwe en Brabant en Limburg, evenals op Texel.

Maar in een groot aantal waterschappen is beregenen met oppervlaktewater nog steeds mogelijk. Voor grotere onttrekkingen geldt vaak een meldplicht, voor kleinere onttrekkingen een verzoek om te melden.

Neerslagtekort loopt verder op

De komende dagen loopt naar verwachting het neerslagtekort verder op, met een hittegolf in aantocht. Weersite Weeronline concludeert dat 2022 bij de 5 droogste jaren sinds 1906 hoort, maar dat het absolute droogterecord (daterend uit 1976) voorlopig uit zicht blijft. Toen liep het neerslagtekort op tot 362 millimeter op 1 september.

Coauteurs: Johan Oppewal, ANP

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers