Doorgaan naar artikel

‘Steeds meer geeltjes door het donkere weer’

“De teelt staat er eigenlijk wel goed op. Maar de productie valt nu ver terug”, zegt courgetteteler Bert Doelman in De Lier vorige week.

In de voorgaande weken heeft Bert Doelman veel geoogst en zag hij steeds meer ‘geeltjes’, vruchtbeginsels die voor de zetting al worden afgestoten. Daarna kwam een behoorlijk lange periode van donker en nat weer. “De plant moet duidelijk herstellen. Dat zie je vooral bij de groene courgette. Het kan zo maar zijn dat je de ene week 4 tot 5 bakken uit een pad haalt en de week erop maar 2. De gele is wat meer onverstoorbaar, maar daar oogst je gemiddeld wel minder van.” In de tweede teelt heeft hij 2/3 gele en 1/3 groene courgette staan op 2 hectare. Ze zijn eind juli geplant.

Hoewel de prijs van de groene courgette vorige week naar € 1 per stuk steeg en de gele voorbij stak, is Doelman tot nu toe niet ontevreden over de verdeling. “De gele brengen deze hele teelt al goede prijzen op.”

Ketel en zwavelverdampers weer aan

Over het algemeen is het gewas nog goed gezond. Het wit begint wel toe te nemen, vooral bij de eerste planting. Hij heeft twee keer gespoten met Fungaflex, wat sinds de hernieuwde toelating de nieuwe naam is van Fungaflor. “Het resultaat valt tot nu toe tegen. Ik overweeg om toch nog maar een keer met Rocket of Abir te spuiten.” In ieder geval gaat hij de zwavelverdampers weer iedere nacht aanzetten. Sinds week 37 draait de ketel weer en gaan ’s nachts de ramen vrijwel helemaal dicht zodat de zwavel binnen blijft. “Ik heb nu in de nacht een minimumbuisje staan waardoor vocht geen probleem meer is als de ramen dicht liggen. Daarvoor bleven de ramen ’s nachts 20 tot 30 % open.”

De buistemperatuur loopt maximaal op tot 40 graden. Daarmee houdt hij de kas op 14 tot 15 graden. Overdag gaat de buis om 9 uur al uit en gaan de ramen bij 16 graden een kiertje open. “De zon neemt het vaak snel over. Ik kom meestal nog wel aan een etmaaltemperatuur van 18 tot 19 graden.”

Wittevlieg onder controle

Andere schimmelziekten zijn geen probleem. “Je ziet wel wat Botrytis op afgevallen bloemen, maar dat droogt wel op. En ik heb alle matten vervangen dus Pythium en Fusarium zie je helemaal niet meer.” Met de wittevlieg-bestrijding gaat het vrij goed. De twee haarden uit de eerste teelt zijn niet terug gekomen. “Nu zit er over de hele tuin wat wittevlieg en in de gele wat meer. Maar we hebben twee weken na het planten Montdorensis uitgezet en die houdt het samen met de gele vangplaten redelijk onder controle.” Tegen rupsen heeft hij een keer Thurex gebruikt en tegen zwarte bonenluis Plenum. “Dat werkt erg goed. In een keer ben je van alle luizen af.”

Keuze waterzuivering nog maken

Aan water heeft Doelman geen gebrek meer. “De silo’s zitten aardig vol. We hebben wel wat last gehad van overlopende goten en een riool dat vol was. Maar dat heeft geen schade opgeleverd.” Veel water heeft het gewas niet meer nodig. “Ik geef hooguit 2 tot 3 liter per vierkante meter per dag.” Het druppelen start om 9 uur en stopt op zijn laatst om 16 uur.

De komende periode gaat Doelman zich op zuiveringsinstallaties oriënteren. “De Poseidon van Van de Ende-pompen lijkt wel wat. Die haalt ook het natrium eruit, zodat je bijna niet meer hoeft te lozen. Maar die kost zeker € 35.000. Ik ga ook naar een bijeenkomst voor collectieve zuivering. En als ik er niet uitkom dan is dat nog niet erg. Ik kan na 1 januari altijd een loonwerker laten komen.”

Auteur: Gerard Boonekamp

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin