Niet alleen tuinders zitten in een lastig parket waar het om de afzet gaat, ook de afzetpartners – handel en retail – zijn op zoek naar oplossingen om tot verbetering van de afzetstructuur en marges te komen.
Dat beeld schetsten de initiatiefnemers van de stichting STAP afgelopen donderdag in een volgepakte zaal in Nootdorp. Ongeveer 150 belangstellenden, het merendeel telers, kwamen op de voorlichtingsavond af, waar STAP de vervolgstappen voor 2012 bekendmaakte. Die plannen behelzen grofweg: de marktkennis bij telers vergroten, het aantal afzetorganisaties terugbrengen tot drie à vijf, horizontale bundeling in de belangrijkste glasgroenten en het vormen van een landelijk platform om de uitvoering van de plannen in goede banen te leiden.
Begeleider in het proces
Volgens voorzitter Jan Zegwaard moet STAP gezien worden als een begeleider in het proces. “Ondernemers moeten uiteindelijk zelf de keuze maken om in te springen.” Uit reacties in de zaal bleek dat er over de bereidheid tot deelname nog veel twijfel bestaat, maar volgens Zegwaard heeft op papier 80 procent van de telers zich, door middel van een handtekening, al achter de plannen geschaard.
Uit gesprekken met de retail en handel concludeert de werkgroep dat er bij deze schakels in de keten een grote behoefte bestaat om met telers op één lijn te komen. “De handel is ook zoekende, die voelen zich gesandwicht tussen producent en retail. Ik heb een handelaar horen zeggen: ‘Dit is niet leuk meer’.”
Volgens Zegwaard is de hele keten gebaat bij eenzelfde doelstelling en visie op de afzetstructuur. “Anders krijg je spanningen.”
Lees dinsdag 17 januari het complete verhaal in het magazine van Groenten & Fruit.
Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Brammert Waagmeester