De huidige situatie op de energiemarkt laten zien dat de energietransitie in de glastuinbouw moet worden versneld, zegt landbouwminister Henk Staghouwer.
Hij wil met zijn collega’s minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) in gesprek om de voorwaarden te creëren die het de glastuinbouw mogelijk maakt verder te verduurzamen.
Ik wil waken voor te hoge verwachtingen
De minister zegt zich grote zorgen te maken over de huidige situatie in de glastuinbouw. Hij zegt dat de noodzaak van de huidige situatie aantoont dat de tuinbouw minder afhankelijk moet worden van de gaskraan. Staghouwer heeft de sector gevraagd wat er nodig is. Maar dat betekent niet dat hij de glastuinbouw op alle punten tegemoet komt. “Ik wil waken voor te hoge verwachtingen”, zegt hij.
Tuinbouw als koploper
Het verbruik van aardgas moet omlaag, volgens het coalitieakkoord. De tuinbouw heeft de potentie koploper te worden in energiezuinige en circulaire productie, aldus de afspraken van het kabinet. Daarvoor moeten echter wel randvoorwaarden worden gecreëerd. “De tuinder moet alternatieve energiebronnen hebben om de producten te kunnen blijven telen”, aldus de minister, die het als taak van de overheid ziet die omslag te helpen faciliteren. “Er zijn investeringen in de infrastructuur nodig om de warmte en de CO2 naar de tuinbouwbedrijven te brengen”, zegt Staghouwer. “Er is veel te doen de komende tijd.”
Verlichtingen in de ODE-tarieven
In het coalitieakkoord is afgesproken dat de inputvrijstelling in de energiebelasting voor warmtekrachtkoppeling vanaf 2025 wordt beperkt. Tegelijk wordt ook het verlaagd energietarief voor de glastuinbouw afgeschaft. Daartegenover staan verlichtingen in de ODE-tarieven.
ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis vindt dat de lastenverlichting in de ODE en de lastenverzwaringen vanaf 2025 goed op elkaar worden afgestemd. Hij roept de minister op schouder aan schouder met de glastuinbouw de energietransitie mogelijk te maken. “De urgentie daarvan is deze winter en met de huidige energieprijzen alleen maar groter geworden.” Hij wil niet dat de tuinders straks wel met hogere rekeningen zitten, maar geen toekomsperspectief hebben.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/