Doorgaan naar artikel

‘Staande blijven in coronachaos’

De wereld staat op zijn kop. Door corona zijn er wereldwijd helaas al veel te veel slachtoffers te betreuren. En het eindgetal is nog niet bereikt.

Gezond blijven is nu troef. Daar moet alles voor wijken. Logisch, want elk slachtoffer is er een te veel. De maatschappelijke ontwrichting is groot en ook daar is het eind nog niet in zicht.

Teelt en handel groente en fruit essentieel in coronacrisis

De foodsector wordt tot de ‘cruciale bedrijfstakken’ gerekend. Al is het maatschappelijk leven deels tot stilstand gekomen, eten moeten de mensen natuurlijk nog wel. En dus zijn ook de teelt en handel van groente en fruit essentieel in deze tijd. Bij de vollegrondsgroenteteeltbedrijven gaat het werk op het veld dan ook bijna als normaal door. Het moet daarbij wel vanzelfsprekend zijn voor eenieder dat alle protocollen die bij deze corona-ellende horen in acht worden genomen.

Het seizoen is eigenlijk nog maar net gestart. De vroege teelten zijn gezaaid of geplant en zitten in de meeste gevallen onder de bedekking. De gewassen zullen vast net als andere jaren weer gewoon groeien en lekkere, gezonde producten voortbrengen. Het weer (en de lente) kent geen corona.

Bottleneck is de oogst

De bottleneck zal veel meer liggen op het einde van de teelt. Tenminste, voor die producten waar mensenhanden nodig zijn voor de oogst. Het personeel hiervoor, meestal afkomstig uit Oost-Europese landen, wil niet, kan niet of mag niet komen naar ons en de ons omringende landen.

In Duitsland en ook in ons land zijn de boerenorganisaties zich hierover aan het beraden en treden in overleg met de overheden. Hopelijk leidt dit tot enigszins acceptabele oplossingen. Want producten op het veld die ten gronde gaan omdat niet geoogst kan worden en dientengevolge lege groente- en fruitschappen in de winkel is wel het laatste wat we willen.

Lees ook: Corona maakt aspergeteler wanhopig en creatief

Schade door coronavirus alvast goed documenteren

Helaas zal het niet te voorkomen zijn dat er schade op de sommige bedrijven zal ontstaan. Omdat onze sector tot de cruciale bedrijfstakken gerekend wordt, is er misschien een mogelijkheid tot schadevergoeding door de overheid. Een op de tuinbouw toegesneden regeling hiervoor is echter nog niet bekend.

Belangrijk is het daarom om bij ontstane schade dit toch alvast goed te documenteren, zwart op wit, met foto’s en facturen. De gewastaxateurs van Delphy hebben hiervoor een conceptformulier ontwikkeld.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Erik Tomassen

senior adviseur vollegrondsgroenten

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin