Terwijl (luchtvaart)autoriteiten de argumenten afwegen om gewasbehandelingen met drones al dan niet toe te staan, komen fabrikanten al volop met ontwikkelingen om gewasbescherming of kunstmesttoediening vanuit de lucht praktijkrijp te maken.
Een paar minuten werk op de kantoorcomputer om vluchtgegevens en een behandelplan met insecticiden in te voeren, een klik op de startknop, en het zelfstandige programma voor gewasbeheer opent de deur van de drone-garage. Het duidelijk hoorbare gezoem van 100 propellers neemt snel toe en een zwerm spuitdrones vertrekt als een gecoördineerd team om bladluizen aan te pakken.
Nu misschien nog verbeelding. Maar gezien het snelle tempo in de ontwikkeling van drones – en vooral in de software om ze zowel individueel als in groepen te besturen – is het zeker geen ondenkbaar scenario voor de nabije toekomst.
Gewasbehandelingen door individuele drones of onbemande vliegtuigjes (UAV‘s, unmanned aerial vehicles) zijn nu al wijdverbreid in Azië. Elders in de wereld staan de (luchtvaart)autoriteiten proeven met drones toe en soms ook commerciële toepassingen in de landbouw, wijnbouw en bosbouw.
Lees verder onder de tweet.
Video: mega-dronespuit van Chinese Zoomlion https://t.co/POBXSACLlY pic.twitter.com/lX1HGeJX5u
— Boerderij.nl (@Boerderij_nl) 9 februari 2018
Rugspuit vervangen
Drones zijn het meest zinvol waar ze de arbeidsintensieve en potentieel ongezonde rugspuit kunnen vervangen, of waar het terrein en/of de bodemgesteldheid het gebruik van gangbare (of zelfs specialistische) voertuigen onmogelijk maken. In China subsidieert de overheid landbouwdrones. Marktleider DJI Innovation Technology claimt dat inmiddels meer dan 10.000 getrainde ‘piloten’ zijn Agras MG-1 serie achtrotordrones gebruiken. DJI voorspelt een jaarlijkse verkoop van 45.000 stuks tegen 2020.
Lees verder de foto.
Volledig autonome helikopters
Yamaha Motor verkoopt deze zomer zijn eerste multi-rotordrone in Japan. De YMR-08 gaat gewasbeschermingsmiddelen spuiten, vooral kleinere rijstvelden waar het met helikopters moeilijker vliegen is. Yamaha schat dat de 2.500 radiografisch bestuurde of volledig autonome helikopters die het verhuurt ongeveer 42% van de rijstvelden van het land bespuiten.
Nog eens 100 helikopters vliegen in Zuid-Korea en het bedrijf begon onlangs in Australië en Nieuw-Zeeland. In de VS is er toestemming onderzoek te doen en op proef commerciële diensten te verlenen. Bijvoorbeeld waar gangbare spuitvliegtuigjes niet kunnen werken door hoogspanningslijnen, of als op aangrenzende percelen gevoelige gewassen staan.
Interessant is het verspreiden van poederachtige meeldauwmiddelen in wijngebieden aan de westkust: vaak op hellingen waar je alleen te voet komt met rugspuiten.
Lees verder onder de video.
Aanpak van invasieve planten
Een andere toepassing is invasieve planten bestrijden op moeilijk bereikbare plaatsen. Australië bestrijdt de zogenoemde Bitou-struiken met een Yamaha-helikopter. In het Verenigd Koninkrijk zijn adelaarsvarens – die op ontoegankelijke heuvels de schapenweiden overwoekeren – het doelwit.
“We boeken vooruitgang”, zegt Chris Eglington van Crop Angel, een dienstverlener met agrarische drones. “Maar ik denk dat zélfs als het mogelijk wordt om met drones te spuiten, er nog steeds genoeg wettelijke hobbels komen die het gebruik beperken tot gekwalificeerde specialisten.”
Ook zijn er proeven met een soort elektrische ‘vliegenmepper’ die onder de drone hangt
Ongediertebestrijding
Eglington ziet ook in de landbouw kansen, zoals gericht onkruid spuiten op probleemplekken in een akker. Of insectenbestrijding, vooral als drones het ongedierte straks autonoom kunnen herkennen en aanvallen.
Daar werken de Japanse Saga Universiteit en technologiebedrijf OPTiM aan: een drone die plaaginsecten lokaliseert en clusters ervan uitschakelt met insecticide. Deze AgriDrone (getest in soja en aardappelen) spoort ’s nachts met infrarood- en thermische camera’s grote, schadelijke groepen insecten op.
Ook zijn er proeven met een soort elektrische ‘vliegenmepper’ die onder de drone hangt, als een alternatieve, middelenvrije behandeling.
Lees verder onder de video.
Verspreiding van nuttige insecten
Een andere milieuvriendelijke aanpak komt uit Denemarken: nuttige insecten verspreiden over het gewas die vervolgens de schadelijke opruimen. Søren Wiatr Borg van de Universiteit van Zuid-Denemarken: “Bestrijding met natuurlijke vijanden gebeurt nog voornamelijk ‘indoor’, in een gecontroleerde omgeving met goede voorzieningen en kostbare gewassen. In het open veld was dit tot dusver moeilijk en veel te duur. Met drones is dit nu mogelijk.”
“Een strooier ontwikkelen die levende nuttige insecten als lieveheersbeestjes, roofmijten en sluipwespen gelijkmatig kan verdelen was een grote uitdaging”, vult Anders Petersen van drone-startup Ecobotix aan. “We testen ons gevorderde prototype bij klanten die hoogwaardige biologische gewassen verbouwen, of gewoon telers die chemie willen vermijden.”
Zaad en korrels verspreiden
Een minder verfijnde aanpak komt van de Australische drone-verkoper Rise Above. Dat voorzag een handbediende graszaad- en kunstmeststrooier van een elektromotor, vergrootte de trechter, en bevestigde dit alles onder een drone. Praktisch en goedkoop pionieren. Ze verkopen ook de BirdGard-vogelverschrikker (harde geluiden) voor onder hun AgStar-landbouwdrone.
Muggenbestrijding, verdelgen van invasieve onkruiden en zaaien zijn de doelen voor de strooier van CFR Innovations. Deze UGS-1 granulaatstrooier heeft een strooischijf met 2 uitlaatbuisjes die op afstandsbediening werkt. Johnny Guérin van het Canadese bedrijf zegt dat de strooier zo is opgehangen dat hij de vliegeigenschappen van de drone nauwelijks beïnvloedt. Grotere versies zijn in ontwikkeling.
Lees verder onder de foto‘s.
Hangende strooier van 50 liter
De mogelijkheden die deze specialistische toepassingen bieden, trokken reeds de aandacht van een klassieke speler in deze markt, namelijk Rauch (buiten Duitsland verkocht als Kuhn-werktuigen). Het bedrijf stapte in het Agronator-project, een achtrotordrone. Rauch ontwikkelde een hangende strooier van 50 liter, met daaronder de Draco-enkelschijfs strooischijf met regelbare dosering en strooibeeld.
“Een groot voordeel van onze CultiCopter-drone voor het verspreiden van kunstmest en kleinkorrelig materiaal, is dat deze in elk terrein het product kan verdelen met een hoge mate van precisie en efficiëntie”, aldus Jens Hiller van Rauch.
De achtrotordrone heeft een spanwijdte van 4 meter, weegt 80 kilo en draagt tot 30 kilo kleine zaden, kunstmest of ongediertebestrijdingsmateriaal als slakkenkorrels. Die getallen kunnen zomaar weer verbeteren als de tweede generatie Agronator (in ontwikkeling) praktijkrijp is.
Lees verder onder de video.
Drones planten nieuwe bossen Grootschalige boomaanplant om het ecosysteem van de aarde te repareren. Dat is het langetermijndoel van het Britse BioCarbon Engineering. Hun zaai-eenheid ‘plant’ voorgekiemde zaden – omhuld door een laagje voeding – in de bodem. Het bedrijf scant een site eerst vanuit de lucht (terrein, bestaande plantengroei) en maakt dan een ‘taakkaart’. De drone schiet vervolgens 300 zaden met een soort luchtpistool in de grond. Dat komt neer op 1 hectare in 18 minuten. Bosbouwonderneming DroneSeed kreeg in de VS vergunning om met een zwerm drones aan de slag te gaan bij herstel na bomenkap of brand. “Traditionele herbebossing komt neer op mannen die zware zakken zaailingen sjouwen, handmatig planten en spuiten. Drones kunnen dit alles én meer doen tegen lagere kosten en met minder management”, suggereert CEO Grant Canary. “Met onze software kan één operator 15 drones het werk van 360 man-uren laten doen. Dit is een echte ‘game changer’ bij de kosten van herbebossing.” |