De spuitmachine met luchtondersteuning Hardi TwinForce is onlangs op de DRT-lijst gezet als driftreducerende spuittechniek met 99% driftreductie. De spuit stond al op de lijst in de klasse 97,5% driftreductie.
De Hardi-spuitmachine valt in de 99% driftreductieklasse, mits uitgerust met spuitdoppen uit de 75% driftreductieklasse en met bijbehorende driftarme kantdoppen uit de driftreductieklasse 50%. De rijsnelheid mag in dit geval niet meer zijn dan 8 kilometer per uur. Om de juiste werking van de spuit te waarborgen, worden trekkerchauffeurs die voor het eerst met een TwinForce gaan spuiten begeleid door instructeurs van importeur Homburg in Stiens.
Neerwaartse en op- en zijwaartse spuittechnieken
De Technische Commissie Techniekbeoordeling maakt voor op de markt beschikbare spuitmachines een onderscheid tussen ‘neerwaartse spuittechnieken’ en ‘op- en zijwaartse spuittechnieken’. Onder de neerwaartse spuittechnieken vallen de standaard veldspuit zonder extra driftreducerende voorzieningen, veldspuiten met luchtondersteuning (exclusief Hardi TwinForce), veldspuiten met Hardi TwinForce luchtondersteuning, veldspuiten met sleepdoeksysteem (exclusief Wingssprayer), veldspuiten met Wingssprayer, veldspuiten met het Wave-systeem en veldspuiten met het MagGrow magnetisch systeem.
Voor elk type spuit gelden verschillende driftreductieklassen, afhankelijk van de driftreductieklasse van de gebruikte spuitdoppen. Een Hardi Twin Force kan -afhankelijk van de dopkeuze – in de 75% driftreductieklasse vallen, in de 97,5% klasse, of in de 99% klasse. Deze systematiek geldt ook voor de andere typen spuiten.
Overzicht houden
Om bij de oriëntatie voor of aanschaf van een nieuwe spuit overzicht te houden in al die mogelijkheden, staan op de Helpdesk Water van het ministerie van Rijkswaterstaat enige handzame schematische indelingen. Voor elke afzonderlijke spuitechniek is er een apart overzicht (pdf) met informatie over de maximaal haalbare driftreductieklasse, met een beschrijving van de betreffende machine en van de randvoorwaarden die samenhangen met de driftreducerende techniek. Daarnaast is er een lijst waarop alle spuittechnieken bijeen zijn gezet en een lijst met de indeling van spuitdoppen in driftreductieklassen (pdf).