Ze zijn er nog niet, maar naar verwachting worden eind van dit jaar een tweetal insecticiden toegelaten in de teelt van spruitkool. Ze vormen een essentiële aanvulling op het huidige middelenpakket om de toenemende druk van koolmot en koolvlieg onder de duim te houden.
Er komen volgens de huidige verwachtingen eind dit jaar twee insecticiden van Dupont met dezelfde werkzame stof op de markt. Ze verschillen van elkaar in formulering. Een van die twee formuleringen is in het Verenigd Koninkrijk al toegelaten. Hopelijk komen de toelatingen op een moment dat de middelen voor het komende spruitenseizoen al beschikbaar zijn, want voor de bestrijding van trips middels een gewasbespuiting vormen ze een onmisbare aanvulling op het huidige pakket van tripsmiddelen.
Dat blijkt uit de resultaten van diverse proeven waarin deze middelen vergeleken zijn met reeds toegelaten middelen. Daarom is bij de NVWA ook een aanvraag ingediend voor een tijdelijke 120-dagen regeling.
Proeven 2016
Van de huidige middelen komt in proeven op het Spruitkoolplatform 2016 in Zevenhuizen Tracer tegen koolmot en trips als beste naar voren. Een van de nieuwe middelen blijkt in een proef in 2016 in Oudkarspel nog sterker te zijn. Hoewel het afwachten is hoe de koolmot zich in 2017 zal manifesteren, zou de toelating van dat middel nog tijdens het groeiseizoen een duidelijke aanwinst zijn. Dat concluderen Stefan Jongejan (Van Iperen), Paul Goorden (Cebeco Agrochemie) en Cok van der Maarl (Agrifirm Plant) in hun gezamenlijke presentatie op een in samenwerking met vollegrondsgroente net georganiseerde spruitkoolbijeenkomst op 20 maart, in Zuid-Beijerland.
Aanpak trips
Het nieuwe middel is ook sterk tegen trips en kan worden toegepast als traybehandeling, of later in de teelt als gewasbespuiting. In een proef in Zeewolde kwam tegen dit insect ook het groene middel Flipper redelijk goed naar voren. Het toevoegen van de lokstof Attracker aan Tracer geeft een verbeterde bestrijding van trips van 15 tot 20%. ’s Avonds Attracker en ’s morgens Tracer toepassen, zou de werking nog verder kunnen verbeteren. Movento heeft een goede nevenwerking tegen trips en heeft een plaats vroeg in het spuitschema.
Synthetische pyrethroïden
De adviseurs concluderen verder uit onderzoek dat het toevoegen van de uitvloeier Zipper bij toepassingen in het begin van de teelt in extra effect sorteert tegen koolmot. De ter discussie staande synthetische pyrethroïden (zoals Karate Zeon) blijken in een proef in Etten-Leur wel degelijk een werking op koolmot te hebben, waardoor ze (ondanks hun mindere werking en effect op natuurlijke vijanden) toch een plaats kunnen hebben in spuitschema’s. Steward bleek in deze proef niet krachtig genoeg.
Goede monitoring
Naast het belang van goede middelen, is er het belang van een goede monitoring van de koolmot. Dat kan met behulp van plakvallen, maar ook persoonlijke signalering in het veld mag niet ontbreken, luidt het advies.