‘In korte broek staat het hoofd nog niet naar spruitjes’
“We zitten volop in de pluk”, meldt Gilles Klompe in Dreischor. Hij startte rond half september met het ras Abacus en de kwaliteit daarvan was goed. “Toen er sleet op begon te komen, hadden we hem ook weg.” Daarna volgde Octia en dat ras vertoonde wat meer gele blaadjes. “Verder was Octia goed, maar we hebben er wel meer sorteerwerk aan gehad. De gele blaadjes verklaar ik door uitspoeling van stikstof. De stikstofnorm is al krap en door de vele regen hebben we in die periode al extra moeten strooien. Dan ben je wat voorzichtiger met nog een keer strooien en voor Octia is dat net te laat geweest.”
Regiment aan rassen
Na Octia volgde Cyrus, het ras waarin Klompe momenteel plukt. Dan volgt Irene en door de problemen rond het uitplanten vanwege de droogte is dan opnieuw Abacus en vervolgens Gustus aan de beurt. “Die twee zijn niet bedoeld voor die periode, maar het is zo uitgekomen omdat we die pas later konden planten dan dat we wilden. Toch staan ze er op dit moment nog goed bij.” Steadia, Quincy, Genius, Clodius, Batavus en als laatste Albarus maken het rassenregiment van Klompe compleet. Ondanks de gaten in het plantschema kan hij zoals hij verwachtte constant aan het plukken blijven.
Klein verschil tussen te veel en te weinig
Over de afzet is Klompe niet zo positief gestemd. “Voor veel collega’s begon de tijd te dringen om een aantal rassen weg te werken, in verband met slijtage. Nu dat is gebeurd, zie je toch niet dat de prijs aantrekt. Het verschil tussen te veel en te weinig spruiten op de markt is kennelijk heel klein. Alleen aan A-tjes is er af en toe een tekort. Bovendien spelen de huidige temperaturen natuurlijk een rol bij de vraag naar spruitjes. Het is extreem, maar gisteren zag ik ‘in de stad’ nog iemand in een korte broek rondlopen”, aldus Klompe op 10 november. “Ik wil maar zeggen, dan staat ook het hoofd nog niet naar spruitjes.” De huidige productie compenseert de lage prijzen niet. “Nee, bij mij in ieder geval niet, we praten over hele normale producties, dus dan is het gewoon niet goed.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen