‘Het moet toch een keer gebeuren, de eerste Movento ligt erop’
Marcel Verkerk in Ter Aar verwacht rond 1 september te starten met de oogst van zijn eerste spruiten. Dat wordt dan in het ras Abacus, waarin hij anderhalve week gelden startte met toppen. “We doen elke dag een stukje, tot 12 uur. Dan wordt het te warm… en ik vind het eigenlijk vooral een rotklus.”
Naast Abacus teelt hij de rassen Dimitri, Divino, Octia, Sofia, Profitus en Kobus. “Die Kobus zou de laatste moeten worden, maar je hoort ook wel dat Profitus de laatste kan zijn. Als het goed is, stoppen we rond 15 december.” Verkerk heeft het ras Profitus voor het eerst, in plaats van Aurelius. “Die is te koolvlieggevoelig. Met Nomolt kon je nog een vuist maken, dat is er niet meer en een alternatief zit er de eerste 2, 3 jaar nog niet in.”
Minder ogen per stam
Kijkend naar de gewasstand wijst Verkerk direct op de lengte van de planten, die is minder dan andere jaren. “Belangrijker is dat ik een duidelijk lagere productie verwacht. In vergelijking met een gewas dat normaal op lengte is, mis je een aantal ogen per stam, en dus een aantal spruiten. En je mag erop rekenen dat de spuiten wat fijner blijven, ze hebben immers minder ruimte om uit te groeien. Dan hebben wij nog het geluk gehad dat we in vergelijking met collega’s in het zuidwesten de planten nog redelijk op tijd de grond in konden krijgen, en dat we behoorlijk konden doorgaan met planten.”
Na een eerste bijbemesting in de loop van juni – met 300 tot 400 kilo KAS- zijn twee weken geleden de vroegste rassen nogmaals bijbemest met rond de 200 kilo KAS per hectare.
Lage ziektedruk
Verkerk werkt met plakvallen om de ontwikkeling van koolmotten en koolvliegen in de gaten te houden, tot op heden valt de druk daarvan mee. Dat gaat ook op voor trips. “Daar moet je wel alert op blijven. Het kan zo maar veranderen als het mooier weer wordt, en de uien gaan strijken.” Zelfs slakken houden zich behoorlijk koest. “ik vind ze niet. We hebben regelmatig Caragoal ingezet, je moet vaststellen dat dat zijn werk tot nu toe goed heeft gedaan.”
Al het zaad werd behandeld met Cruiser, en aanvullend kreeg een klein gedeelte van de planten nog een extra traybehandeling met Tracer, om met eigen ogen te zien of dat nog bijdraagt aan de bladluisbestrijding. Tot nu toe zijn er geen verschillen te zien, stelt Verkerk vast, maar wel zijn de vroege en middenvroege rassen behandeld met Movento. “Je weet dat de werking van Cruiser beperkt is, en dat Movento er een keer op moet.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen