Doorgaan naar artikel

‘Spannend aan verkoop- en inkoopkant bij prei’

De stemming bij Theo Wolters van Agro Wolters in Stramproy (L.) is half februari niet echt hosanna.

“In de periode rond kerst en nieuwjaar hebben we drie weken aardig gedraaid, maar daarna zijn de preiprijzen in de vrije handel naar een dieptepunt gezakt. Gelukkig hebben wij ook vaste contracten met vaste prijzen, maar het lukt onze sector kennelijk maar niet om ons product goed te vermarkten.

Echt een heel schrijnende situatie, zeker als je ziet dat alle kosten omhoog gaan en sommige zaken al heel moeilijk of niet meer te verkrijgen zijn. Als je nu nog folie moet bestellen, vis je achter het net. Kunstmest is ook al een issue. Kortom, aan de verkoopkant is het spannend, maar aan de inkoopkant ook. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt.”

Nieuw seizoen

Desondanks is Wolters ook weer bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe preiseizoen. “De grond voor de vroegste plantingen is in het najaar al bewerkt en de sporen zijn gereden. Wel zal het pas midden volgende week worden voordat we kunnen gaan planten, want het is erg nat”, geeft hij op 17 februari aan. “Maar in week 8 beginnen is prima.” De vroegste planten zijn afkomstig uit Marokko.

Slijtage zet door

In het huidige seizoen oogst Wolters nog anderhalf tot twee maanden Pluston, dan volgen Harston en Laston. “Eind december zag je al slijtage, dat is er natuurlijk niet beter op geworden. De kilo’s vallen dus tegen en in de loods schiet het ook niet op.”

Bemesting en gewasbescherming

Gezien het weer en de gewasstand werd begin december tussen de rijen nog een bijbemesting uitgevoerd. In de prei volgt in de eerste week van maart een bijbemesting met kalksalpeter voor de hergroei. Ook werd half januari de spuitmachine weer voor de dag gehaald om met Orvego papiervlekkenziekte onder controle te houden. “De keuze voor een middel is afhankelijk van wat je al gebruikt hebt en de beperkingen aan het aantal keren toepassen. Dat is al lastig, maar wordt in de toekomst nog lastiger. We hebben preventief behandeld om het onder controle te kunnen houden.”

Microklimadoek verwijderd

Het microklimadoek ging er bij Wolters rond half januari al vanaf. “Met het huidige weer is het niet nodig en de kwaliteit holt dan onder dat doek nog sneller achteruit. Voor ons reden genoeg om het er maar vanaf te halen.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin