De groentetelers in Almeria werken aan biodiversiteit om natuurlijke vijanden van plagen in hun kassen beter te laten gedijen.
Door de enorme concentratie van het kasareaal zijn de teelten in Almeria altijd erg gevoelig geweest voor ziekten en plagen. Nu ook in de bedekte teelten in Spanje bijna elke teler het belang inziet van biologische bestrijding, wordt ook steeds meer duidelijk dat de monotonie van plastic kassen moet worden doorbroken.
30 kilometer groenstroken
Bomen en struiken kunnen de bewegingen van plaaginsecten tussen de kassen remmen. En ze vormen tegelijkertijd een schuilplaats voor natuurlijke vijanden, die ook binnen in de teelt helpen met plaagbestrijding. Telerscoöperatie Murgiverde bijvoorbeeld heeft al 30 kilometer van dergelijke groenstroken aangelegd. En ook in de kassen zetten telers planten tussen het gewas om beestjes te lokken.
Necremnus tutae komt overal in Zuid-Spanje voor en is perfect in staat om Tuta onder de duim te houden. Deze sluipwesp kan niet gekweekt worden, zodat men er alles aan moet doen om het beestje in de watten te leggen als hij spontaan binnen komt.