In januari zijn de tomatenprijzen in Zuid-Spanje uitgekomen op een gemiddelde van 42 cent per kilo. Deze middenprijs is in de afgelopen 15 jaar niet zo laag geweest.
De slechte prijzen worden toegeschreven aan de hoge producties door het milde weer van deze ‘winter’. Tegen het einde van de maand werden ook veel vroege (korte) teelten zoveel mogelijk leeg geoogst wat de aanvoer verder opschroefde. Veel telers in Nijar zetten daarna vroege watermeloen of opnieuw tomaten.
Marokko
Als andere oorzaak wijzen vertegenwoordigers van telersorganisaties veelvuldig naar Marokko. De overkoepelde exportorganisatie Fepex meldt al langere tijd dat Marokko meer tomaten op de EU-markt zet dan afgesproken. Onlangs hebben vertegenwoordigers van Andalusië en andere autonome gebieden de Spaanse regering zover gekregen dat ze in de adviesraad van de EU gepleit heeft voor aanscherping van de controles op import uit Marokko.
Dezelfde regering van Andalusië publiceert echter wekelijks cijfers van de Marokkaanse tomatenimport, afkomstig van douaneautoriteiten. Daaruit blijkt dat dit seizoen nog in geen enkele periode een overschrijding heeft plaatsgevonden van de afgesproken quota. In de eerste vier maanden van dit seizoen heeft Marokko 134.351 ton tomaten naar de EU geëxporteerd. Dat is 47 procent van de hoeveelheid die Marokko in het hele seizoen mag exporteren van oktober tot en met mei (8 maanden). Overigens is het quotum in het nieuwe akkoord dit jaar wel verhoogd: met 28.000 ton.
Omzet inhalen
Door de slechte prijzen in januari zijn Spaanse tomatentelers flink achterop geraakt in hun omzet. Het verlies aan productwaarde ging in 1 maand van 3 naar 20 procent. In de slechte prijsvorming staan ze niet alleen. De meeste andere producten doen het ook slechter dan vorig jaar. In de tweede helft van het seizoen moeten veel telers nog heel wat omzet inhalen.