Slochteren heeft de naam. Maar twee dorpjes verderop, in Kolham, daar begon het 65 jaar geleden allemaal. De gaswinning werd vorige week dan ook daar ceremonieel stopgezet. Een historische dag heet dat dan. En dat zou de Nederlandse glastuinders toch ook wat moeten doen. Want als er één sector is die groot is geworden met dat Groningse gas, dan is het de glastuinbouw.
Wat stelden anno 1959 die Nederlandse kassen voor? Dat was nog lang niet die wereldmarktleider die het werd toen de Nederlandse tuinders vanaf de jaren zeventig door goedkoop gas de producties konden opschroeven. Minder kosten en meer winst betekenden makkelijker investeren in nieuwe snufjes, zoals de substraatteelt, druppelbevloeiing en buisrails.
Reputatie van energieverslinders
Niet dat dat de sector ook automatisch de naam gaf wereldkampioen te zijn in hightech én duurzaamheid. Tot op de dag van vandaag zorgt de ophef die telers maken als het gas of de belasting erop duurder worden, ervoor dat de kassen een reputatie aankleeft van energieverslinders. Waarbij de diesel die nodig is om een paprika uit zonnig Spanje naar hier te halen in het niet zou vallen.
Na jaren en jaren van rekenwerk, dat nog steeds niet af is, is er nu zicht op een volstrekt objectieve rekenstandaard voor milieu-impact
PEFCR
Ja maar, wkk’s en aardwarmte en minder water en meer kilo’s tomaat per vierkante meter, roepen de telers dan terug. “Onze footprint is veel kleiner!” Ja, dat zal wel, daar heb je die slager weer en zijn eigen vlees. Maar na jaren en jaren van rekenwerk, dat nog steeds niet af is, is er nu zicht op een volstrekt objectieve rekenstandaard voor milieu-impact. PEFCR heet dat en de eerste tuinbouw-PEFCR ís er. Voor de sierteelt.
De PEFCR voor groente en fruit komt er ook. Daar zal nog terdege gerekend worden met een hoop gas, dat voorlopig nog naar de kassen stroomt. Maar dan wel gas vanuit verre en niet altijd even veilige of vriendelijke buitenlanden. Niet meer vanuit ‘ons eigen’ Groningen. Bij deze alsnog bedankt. En sorry voor de overlast.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/