De GMO-regeling voor groenten en fruit wijzigt vanwege de coronacrisis en ToBRFV. Ook wordt de regeling aantrekkelijker voor grote bedrijven. Dat blijkt uit publicatie van wijziging van de GMO-regeling in de Staatscourant.
Afzetorganisaties krijgen meer tijd om hun subsidieprojecten uit te voeren en zo hun subsidie te behouden. Het operationeel programma hoeft niet dit jaar te worden uitgevoerd, maar voor 15 augustus 2021, blijkt uit de regeling opgesteld door minister Carola Schouten.
Spatschermen subsidiabel
In de GMO-regeling komt de mogelijkheid subsidie te verstrekken voor uitgaven die de gezondheid van medewerkers beschermt tegen besmettelijke ziekten. Dat kan gaan om schermen of technische aanpassingen en kosten voor inhuur van schoonmaakbedrijven.
Meer uit de markt nemen
Ook de regels voor marktinterventie worden verruimd door ook aubergine op te nemen als product dat uit de markt mag worden genomen tegen een basisvergoeding. De minister erkent daarmee dat producten als aubergine moeilijker zijn af te zetten door de coronacrisis. Daarnaast mogen afzetorganisaties dit jaar meer dan een derde van de uitgaven inzetten voor crisisbeheer. Verder zijn regels voor niet oogsten versoepeld.
Subsidie plastic pallets
De sector heeft eveneens te maken met het tomatenvirus ToBRFV. Daarom zijn mogelijkheden in de regeling verruimd om uitgaven voor plastic pallets te subsidiëren om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
Aantrekkelijker grote bedrijven
Los van de coronacrisis en de ToBRFV-utbraak komt de aanpassing van de regeling tegemoet aan grote bedrijven. Die mogen een groter aandeel hebben in de afzetorganisatie en hebben daardoor meer zeggenschap. Tot dusver mocht een bedrijf maximaal 10% van de aandelen bezitten, dat wordt verhoogd naar 20%, blijkt uit de publicatie in de Staatscourant.