Kleinfruitteler Gerard Vos uit Driel is druk bezig met het snoeien en sorteren van de rode bessen.
Bij de rode bessen zijn de vroegere teelten in de kas van Junifer en Haronia al gesnoeid. Vervolgens is Vos aan de slag gegaan met de snoei van het hoofdras Rovada, dat buiten staat. Bij vochtig winterweer is de kans op besmetting via de snoeischaar van de taksterfteschimmel Eutypa wel groter. Deze schimmel kan in enkele jaren een goed perceel rooirijp maken. “Je kunt onmogelijk alles laat in het voorjaar snoeien, maar gelukkig heb ik op mijn bedrijf weinig last van deze schimmel. Wel laat ik een rijtje waar eventueel wat Eutypa zit tot het laatste staan voor het te snoeien.”
Pottenteelt lastig alternatief
Eerder heeft Vos wel een perceel rode bessen met de bodemschimmel Verticillium voortijdig moeten rooien. Maar daar staan inmiddels appels op en rode bessen teelt hij dan maar weer op verse grond. Alternatief was een pottenteelt met rode bessen, wat sommige collega’s doen, maar dat werkt lastiger. Als je even wat te weinig alert bent op water geven, kan de groei weg zijn.
3 tot 5 eenjarige scheuten
De snoei van Rovada is eigenlijk al twintig jaar hetzelfde. Alles is gericht op veel groei om lange trossen met grove bessen te krijgen. Al het zijhout dat vorig jaar bessen heeft gedragen, wordt weggesnoeid. Slechts drie tot maximaal vijf eenjarige scheuten van 30 tot 40 centimeter blijven per draagtak staan. Om voldoende groei te krijgen, is voldoende mesten met compost en stikstof ook belangrijk.
In de loop van februari wil Vos over de vorst heen of onder drogere omstandigheden de GFT-compost gaan strooien. Rond half maart wil hij met de snoei van rode bessen klaar zijn en vervolgens de laatste 2 hectare peren en wat appels snoeien.
De prijzen zijn gewoon goed, maar dat komt ook omdat van de Europese oogst naar schatting een derde verloren is gegaan door zonnebrand op de heetste zomerdagen
Bessen uit bewaring
Verder is hij volop rode bessen uit de bewaring aan het sorteren. De rode bessen die hier en daar na de hittegolf in juli met zonnebrand waren aangetast, zijn allang weg. De rode bessen die nu gesorteerd worden, zijn van een mooie kwaliteit zonder rot van betekenis. “De prijzen zijn gewoon goed, maar dat komt ook omdat van de Europese oogst naar schatting een derde verloren is gegaan door zonnebrand op de heetste zomerdagen.”
Opstoken van Kwanza framboos
Bij frambozen is Vos net gestart met het opstoken van de kasteelt van Kwanza. De kas wordt daarmee op ’s nachts 12 tot overdag 18 graden gehouden. Deels zijn het tweejarige planten waarbij de top, die vorig jaar als herfstframboos al heeft gedragen, eruit geknipt is. Deels is het een nieuwe teelt waar rond kerst de eenjarige long canes in een pot geplant zijn. Half april verwacht hij de eerste frambozen van de long canes te plukken; twee tot drie weken later komt de tweejarige teelt.
Auteur: Wouter van Teeffelen