“Het trostomatenras Shivious is generatiever en heeft een opener plantmodel met minder bladeren dan Valerioso, die we afgelopen jaar teelden”, zegt Johan Noordermeer van Kwekerij Noordermeer in Vierpolders.
“Na het planten op 21 december groeide de planten de eerste maanden sneller weg. Door het wisselvallige en donkere weer van eind februari liggen we 10 vruchten per vierkante meter achter op vorig jaar. Vanwege te weinig licht zijn we te koel aan het telen. In week 9 was de gemiddelde etmaaltemperatuur 16,5 graden Celsius. Dat moet eigenlijk 18+ zijn.”
Temperatuur afhankelijk van het weer
De basis van de dagtemperatuur is bij donker weer 20-22 graden en bij zonnig weer 27-25 graden, waarbij de temperatuur mag oplopen tot 27 graden. De temperatuur voor de voornacht is 13,5 graden. Deze temperatuur gaat, afhankelijk van donker of zonnig weer en de kracht van de plant, om 16:00 uur of rond zonsondergang in. Vanaf 23:00 uur mag de temperatuur gaan oplopen naar 16 graden. In deze nanacht wordt afhankelijk van de buitentemperatuur van 02:00 tot 08:00 uur geschermd.
Met het wisselen van ras en twee weken eerder planten, ziet het ernaar uit dat onze planning uitkomt
Eerste trossen gekleurd
In week 10 zijn in bepaalde hoeken van de kas de tomaten gaan kleuren. Eind week 12 begint naar verwachting de eerste oogst. “Vorig jaar was dat in week 14. Met het wisselen van ras en twee weken eerder planten, ziet het ernaar uit dat onze planning uitkomt.”
De eerste 5 trossen zijn gebeugeld. Voor de zesde tros was dat niet nodig. “Deze tros zit er stevig in heeft al een kortere steel. Bij het ras Brioso was dat anders. Daar waren gewend om tot de zevende of zelfs achtste tros te beugelen, omdat de trossen vegetatiever waren en omhoog stonden, waardoor ze makkelijk knikten.”
Aantal stengels verdubbeld
Bij de tweede tros is een dief aangehouden om het aantal stengels te verdubbelen. Dat is voor 60% gelukt. Voor de 40% waarbij de trosdief te zwak was, is bij derde tros een dief aangehouden. De eerste twee trossen van de extra stengel zijn ook gebeugeld.
Iedere week is er op de helft van de tuin blad gesneden. Vanaf week 12 wordt de hele tuin een rondje blad gesneden. Er blijven 13 bladeren aan de plant. De eerste tros is vrij van blad, zodat deze in het licht hangen. In week 8 zijn op de splitsing van hoofdstengel en dief twee blaadjes weggehaald, omdat het anders te vol is. Met het indraaien wordt elke week een blaadje uit de kop gehaald.
Biologische gewasbescherming
In de weken 6 en 7 zijn roofwantsen Macrolophus uitgezet. Dit is de basis van de biologische bestrijding. Tegen Tuta absoluta is het verwarringsferomonen Isonet T opgehangen. Op de gele vangplaten zijn nog geen schadelijke insecten waargenomen. “Als we witte vlieg op de vangplaten signaleren, gaan we sluipwespen Encarsia formosa uitzetten.
Auteur: Harry Stijger