Zoet, zout, zuur, bitter en umami zijn de 5 primaire smaken die we kunnen proeven. Alles wat je proeft, is een combinatie van deze smaken. En toch ervaart iedereen een smaak anders.
Kinderen houden niet van intense smaken en vinden spruitjes meestal niet lekker vanwege het bittertje. Als volwassenen vinden we dat vaak juist heerlijk en is onze smaakbeleving veranderd. En naarmate we ouder worden, neemt ons geur- en smaakvermogen weer af.
Tegenwoordig zijn wij zelf ook met smaakbeleving van wijn bezig
Op je tong zitten meer dan 9.000 smaakpapillen, waarmee je deze vijf basissmaken kunt proeven. Maar dat doe je óók met je neus, ogen en zelfs met je oren. Want smaakbeleving is een totaalplaatje. Denk maar aan dat wijntje op een zonnig vakantieterrasje. Daar beleef je de smaak van die wijn echt een stuk anders dan thuis aan de keukentafel.
Compleet andere teelt
Tegenwoordig zijn wij zelf ook met smaakbeleving van wijn bezig. Een beetje als hobby, maar ook professioneel met onze nieuwe wijngaard. En dat is behoorlijk andere kost dan kersen of uien telen. Ineens moeten we verstand hebben van een compleet andere teelt en vinificatieprocessen. En we moeten proeven, héél veel proeven. Waarbij we niet alleen moeten bepalen wat we zelf lekker vinden, maar ook bedenken wat klanten zullen waarderen.
Want ook voor groenten en fruit geldt eigenlijk hetzelfde als voor wijn
Dat wijn proeven zelf is nog een beleving op zich. Eerst goed kijken, dan ruiken, daarna proeven, de structuur bepalen, smaak benoemen, aroma’s classificeren en de wijn beoordelen. Om hem vervolgens weer uit de spugen. Lekker opdrinken kan natuurlijk ook, maar dat is niet aan te bevelen om 9 uur ’s morgens. Want zo vroeg op de dag zijn je smaakpapillen weer het best. Super interessant allemaal, maar ook hartstikke moeilijk. Want smaken verschillen nou eenmaal.
Vast recept
Als mensen onze versproducten soms als minder lekker ervaren, hebben we daar vaak wel een verklaring voor. Te weinig zon gehad, eerder geoogst vanwege de hitte, het was te koud, te nat en ga zo door. We hebben nog altijd geen groente- en fruitfabrieken waar elk product op bestelling en naar een vast recept van de band rolt. Gelukkig maar, stel je eens voor.
Toch zouden wij best eens wat vaker, zoals kritische wijnboeren, naar onze producten mogen kijken. Is de kleur goed genoeg, ruikt het goed, smaakt het nog beter en is de smaakbeleving optimaal? Want ook voor groenten en fruit geldt eigenlijk hetzelfde als voor wijn. Je koopt ze graag opnieuw als ze lekker waren. Leuke activiteit voor de kerstdagen? Proost!