Doorgaan naar artikel

Sluitkoolafzet beleeft zonnig najaar

“De vooruitzichten zijn goed”, stelt Gerard Sevenhuijsen van het in sluitkool gespecialiseerde handelskantoor ‘Tuindersbelang’ in Warmenhuizen.

Dat geldt zowel de vraag als de prijsvorming. Van beide is de verwachting dat die op peil zullen blijven. De vraag komt uit Oost-Europa, maar ook uit omringende landen en landen als Israël.

“Het is ook wel nodig, gezien de zeer matige marktomstandigheden in de voorbije jaren”, vervolgt Sevenhuijsen. “Vorig jaar rond deze tijd diende zich bovendien de Russische handelsboycot aan. In combinatie met hoge productiecijfers, zorgde dat ervoor dat sluitkoolpercelen gefreesd moesten worden.”

Weersomstandigheden

Een belangrijke reden voor de huidige stemming zijn de weersomstandigheden in de voorbije maanden. “Dat begon met droog weer”, weet teler Siemen Bruin van collega’s in Oost-Europa. De producties zijn daar stevig lager dan in andere jaren. Veel kool van normaal 3 à 4 kilo kwam dit jaar niet verder dan 2 kilo.

Lagere productie

Sevenhuijsen nuanceert: de producties zijn in die regio’s lager en ook in eigen land: “Bedenk dat het nog maar enkele weken geleden is dat de eenden tussen de kool zwommen. Er zijn ook blokken verzopen. De prijsvorming mag dan niet verkeerd zijn, maar je moet dan wel kool hebben; naast stroken kool van superkwaliteit, vind je ook slechte kool. Dat is soms best lastig.”

Vergelijkbare geluiden komen van Jan Raspel, voorlichter voor de Gemüseberatungsring Dithmarschen in de voor sluitkool belangrijke Noord-Duitse landstreek Sleeswijk-Holstein. De prijs voor de belangrijkste maten -25 cent voor de 36’ers en zo’n 22 cent voor de grote maten voor de Salatmarkt noemt hij ‘sehr gunstig’. In juli kampte vooral het zuiden van Duitsland met droogte, waardoor de vraag direct goed aantrok. Dat werd versterkt door een goede vraag uit landen als Polen, Tsjechië en Polen, aldus Raspel.

Huidige kwaliteit goed

De huidige kwaliteit beoordeelt hij gemiddeld genomen als ‘goed’, maar wel met relatief lage producties. Met name de meer dan 200 millimeter neerslag eind juli heeft geleid in stilvallende groei. “Volgende week (week 41) gaan de meeste telers hier ook beginnen met het naar binnen halen van de bewaarkool, maar om een normaal productieniveau te halen, zou de kool nog enkele weken op het veld moeten blijven. Ik schat dat de productie in noord-Duitsland zo’n 10 procent gaat achterblijven”.

Verwachting: vlotte vraag, prijs op niveau.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin