Doorgaan naar artikel

Sluitkool: stampvolle cellen, matige prijzen

De marktsituatie voor rode en witte kool is niet om over naar huis schrijven. Kool maat 60 staat nu op 22 cent per kilo, voor maat 36 geldt 9 cent.

De producties zijn hoog, met een krap aandeel in de fijne maten. In Duitsland en Polen is de situatie nog iets ongunstiger: hoge producties, weinig afzet en nog matigere prijzen.

Qua productie is 2017 weer een echt kooljaar, ondanks gedoe door droogte en wateroverlast. De hoeveelheden en de kwaliteit zijn goed, na twee jaren waarin de productie juist matig was. Voor veel telers was dat de aanzet dit jaar aan te sturen op wat grovere kool. Dat is ‘goed’ gelukt. Het werd in de hand gewerkt door prima condities eind augustus/begin september met warm weer en voldoende vocht, waardoor ook de stikstofmineralisatie in de grond omhoog werd gejaagd. Het maakte dat er in banen met 36‘ers dit jaar amper of geen 60‘ers te vinden zijn, precies tegenovergesteld aan de situatie in 2016. De huidige hoge productie vraagt bovendien om extra koelruimte, wat zorgt voor extra kosten.

Fijnere maten: minder aanbod, betere prijs

Een achterblijvend aanbod vormt de belangrijkste reden voor de betere prijs voor fijnere maten. Telers die in de teelt- of door vroegtijdig te oogsten aanstuurden op fijne kool, hebben waarschijnlijk de beste omzetmogelijkheden. Er moet dan wel handel zijn. Die staat echter op een laag pitje door de tijd van het jaar, en vanwege de prijs. De 36‘ers doen 9 cent, de prijs voor de grovere maten ligt daar nog onder. Dat is ook geen stimulans voor telers om eens stevig te gaan uitleveren.

Goede koolproductie in Duitsland en Polen

In koolproductiegebieden als Noord-Duitsland en Polen lijken de producties goed op niveau te liggen. Ook deze kool moet weg. Een belangrijk punt is dat de Russische markt vanwege de handelsboycot formeel nog steeds niet toegankelijk is voor verse waar uit het Westen. Dat hindert vooral de afzetmogelijkheden voor de grotere maten.

Handelshuis Tuindersbelang optimistisch gestemd

Gerard Sevenhuijsen, medewerker van het in kool gespecialiseerde handelshuis Tuindersbelang in Warmenhuizen, vindt dat de huidige situatie niets zegt over wat de toekomst kan brengen. “Het gaat nu weliswaar even moeizaam, maar over een week, een maand, twee maanden, kan het helemaal anders zijn. Kool is net als een toverbal: verwacht het onverwachte. Wij verwachten er alles van.”

Prognose: vooralsnog weinig verandering in prijs

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin