Er gaat best veel kool weg, klinkt een teler optimistisch, er zijn meer landen aan de markt dan waarop we vooraf rekenden. Hij noemt onder andere Israël, naast bestemmingen dichterbij als Slovenië, Litouwen en Servië. Rusland koopt elders, niet altijd duidelijk is wat de oorsprong is van die kool.
De diversiteit van de bestemmingen heeft wel als consequentie dat het standaard afleverklaar maken volgens het principe ‘alle kool in een baal’ dit jaar veel minder van toepassing is dan andere jaren. “Je kunt moeilijk op voorraad klaar zetten, want de kans is groot dat je het dan net verkeerd doet”, maakt een andere teler duidelijk.
De prijsvorming is heel behoorlijk, voor het eerst na matige tot slechte seizoenen. Voor wittekool geldt dat voor alle maten. Zo laat de maat 60 stuks in 100 kilo vanaf januari een gestaag rustig opgaande lijn zien van 20 cent tot ruim boven de 25 cent nu. Vorig jaar in deze periode was 12, 13 cent per kilo de bovengrens. Zelfs voor de 36-ers is sprake van een vergelijkbare tendens, van zo’n 12 cent in januari tot meer dan 20 cent in de laatste paar dagen. Dat gaat in de richting van een dubbele prijs ten opzichte van de eerste drie maanden van 2014. Dat zorgt voor het nodige optimisme voor de komende periode. “De echte koolmaanden april, mei en juni moeten nog komen. Ik reken erop dat we de huidige positieve stemming kunnen vasthouden. Dit zijn prijzen waarvoor je kool kunt maken.”
In het Duitse koolgebied Dithmarschen is de stemming minder, weet Jan Raspel van de teeltadviesdienst aldaar. Kool tot 2,5 kilo doet 18 cent, kool voor de export – rond drieënhalve kilo – gaat weg voor 15 cent. Voor de zware kool, vanaf 4 kilo blijft de prijs bij 12 cent hangen. “Telers hebben tot nu toe niets verloren, maar ook nog niets verdiend.”
Als reden voor de stroperige prijsvorming wijst Raspel op de handel in de Noord-Duitse regio, ‘met 2 grote spelers die meer tegen dan met elkaar werken. Een andere bron wijst daarnaast op problemen met de inwendige kwaliteit die de grote maten parten zou spelen.”
Verwachting: vragende markt, met prijzen waarmee wat verdiend wordt.