‘De grond viel mooi dit jaar’
De kool in de bewaring van Martin Bolhuis in Wieringerwerf is nog steeds van goede kwaliteit. “Ik mag niet klagen, zowel de rode als de witte kool zien er nog altijd goed uit.” Bolhuis levert op contract aan een snijderij en heeft daardoor weinig last van de marktwerking. “We weten wat we per week moeten leveren en daar staat een prijs voor en daar kunnen wij wat aan verdienen. Dat is een bewuste keuze, want zo bouw je zekerheid in een bedrijf. Met wat we aan tonnage over hebben, kunnen we wel de vrije markt op, maar dat is dan meer een extraatje. Dit jaar zat dat er niet in, omdat we nou eenmaal minder tonnen van een hectare hebben gehaald. Zo’n keuze hangt ook af van de financiële situatie van het bedrijf. Als je wat ruimer in je jasje zit, kun je jezelf wat meer permitteren. Wij proberen om rustig aan toe te werken naar een goed pensioen.”
Mooie structuur
De eerste planting van het nieuwe seizoen voltrok zich op 10 maart. “Die zitten lekker onder vliesdoek en dat halen we er nog een keer af om het onkruid te bestrijden. In principe doen we dat door te schoffelen, anders zetten we Lentagran in.” Het onkruid werd voor het doek leggen aangepakt met 0,15 liter Centium per hectare.
De grondbewerking bestond uit ploegen in februari. “De grond viel mooi dit jaar. De vorst heeft zijn uitwerking op de structuur zeker gehad.” De basisbemesting bestond uit 500 kilo KAS per hectare, gestrooid net na het planten, voordat het vliesdoek werd gelegd.
De rassen zijn in volgorde van vroegheid Faro, Gazelle, Disteny, Perfecta en Eton. “Zo kunnen we steeds een jong gewas leveren aan de snijderij.”
Beregenen nog niet nodig
Beregenen heeft Bolhuis tot vorige week nog niet hoeven doen. “Als we nu aan het planten waren, dan zou dat wel nodig zijn geweest, maar onze grond is goed vochthoudend en erg opdrachtig. Dus tot nu toe is beregenen niet nodig geweest.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen