‘De Russen zijn al op de markt’
“Het is ongekend”, stelt Joep Muileboom in Warmenhuizen. “De Russen zitten normaal pas vanaf februari/maart op de markt, maar dit seizoen zijn ze vanaf het begin al aanwezig. Er gaat veel aan aardappelen en kool die kant uit.” Dat leidt tot prijzen van 36 cent per kilo voor de grotere witte kolen en 40 cent voor de wat kleinere. “Alleen rode kool lusten ze blijkbaar niet”, grapt Muileboom. “Daarvan blijft de prijs en de vraag achter. Er zit zo’n 13 cent tussen de prijs van rode en wittekool. Rode kool is blijkbaar toch een product voor de Europese markt.” Het product in de koelcel is van goede kwaliteit. “Het is nog vroeg in het seizoen, veel hebben ze nog niet geleden. Af en toe kom je een ‘rotstruk’ tegen, maar dat is dan ook alles.”
Knolvoetresistente rassen
Voor het nieuwe seizoen heeft Muileboom alweer het nodige gedaan. “Het teeltplan ligt klaar en de rassen voor de vroege teelt liggen vast. We kiezen voor verschillende rassen, omdat we niet op één paard willen wedden. In ons geval gaat het steeds vaker om knolvoetresistente rassen van Syngenta. Het probleem van knolvoet neemt toe. In begin merk je het niet zo, maar op diverse percelen hebben we daar nu toch wel mee te maken.” De rassenkeuze voor de bewaarkool ligt nog niet definitief vast. “Die worden eind maart pas gezaaid, dus daar kunnen we nog wat in schuiven.”
Ploegen of spitten
Een deel van de grondbewerking is in de periode zonder vorst reeds uitgevoerd, de rest moet nog volgen. “De grond die we spitten is grotendeels gespit, wat we ploegen moet nog gebeuren.” De keuze tussen ploegen of spitten is afhankelijk van de voorvrucht en wanneer er geplant wordt. “Als we de grond in het najaar wat hebben aangereden, kiezen we voor spitten en als er een groenbemester heeft gestaan kiezen we voor ploegen.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen