Doorgaan naar artikel

Sluitkool

‘Op een gegeven moment moet je ruimte gaan maken’

Robert Kos in Oudkarspel is niet positief gestemd over het verloop van het bewaarseizoen voor sluitkool. “We maken wel wat schoon, maar de vraag is dramatisch laag en de prijs zo mogelijk nog dramatischer. Momenteel zit die op 5 cent per kilo voor de grove maten. Nou, dan weet je het wel”, aldus Kos op 1 maart. En vanaf de herfst verliep het seizoen al niet vlotjes. “Het was heel beperkt qua vraag en er is geen druk op de markt geweest. Die druk zal wel toenemen als meerdere mensen ruimte gaan maken, maar ja, dan nog, 5 cent per kilo…“

Geen vraag uit buitenland
Volgens Kos is de malaise te danken aan de ontbrekende vraag vanuit het buitenland. “Daar moet onze kool toch heen en ze zullen er op dit moment zelf genoeg hebben. Ik voorzie ook niet dat er op korte termijn wat veranderen gaat, maar je weet het met kool maar nooit. Het beroerde is dat zowel de prijs als de volumes laag zijn. Vorig jaar was het 100 procent omgekeerd, toen waren de af te zetten volumes en ook de prijzen hoog. Kijk, voor 5 cent kan niemand kool telen, maar als de prijs laag is en je kunt wel volumes leveren dan kom je nog ergens uit. En op een gegeven moment moet je toch ruimte maken, want de cellen moeten wel leeg komen en het nieuwe seizoen is weer in aantocht.”
Maar voorlopig is het nog even het personeel aan het werk houden totdat ze over twee weken buiten weer aan de gang kunnen met planten en vliesdoek leggen.

Voldoende speling
Half maart worden de eerste planten geplant; op zandgrond. “Dat is echt zand; we zitten hier vlakbij de duinen.” Verschillende rassen rode, witte en spitskool gaan dan de grond in. “We kiezen meerdere rassen en wat grotere hoeveelheden om voldoende speling te hebben.” In mei worden vervolgens de bewaarrassen rode en wittekool weer geplant en dan volgt in juni en juli de bewaarbare spitskool.
De grond voor de vroegste teelten moet nog geploegd worden, waarna de basisbemesting volgt met per hectare 600 kilo Kornkali, 200 kilo Humifirst, 100 kilo Tripelsuper en nog 1000 kilo Entec. “We steken wel een grondmonster, maar eigenlijk komen we standaard hier op uit. Het grondmonster moeten we echter wel laten nemen, want dat vereist GlobalGAP.”
De vroegste plantingen die onder vliesdoek gaan, zijn met ongecoat zaad en worden ook niet behandeld tegen koolvlieg. De latere plantingen worden kort voor afleveren bij de plantenkweker behandeld. Sluitkool met Gaucho, Cruiser of Mundial en de spitskool met Tracer.

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Stan Verstegen

 

 

 

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Robert Kos

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin