Ruim vijfhonderd belangstellenden werden op 9 januari jongstleden bijgepraat over ontwikkelingen bij aardbeien. En hun medewerking werd gevraagd: bij de afzet van eigen aardbeien en bij de aanpak van oude en nieuwe teeltbedreigingen. Daarnaast toonden de standhouders allerlei nieuwe zaken. Een aantal staat op de vaknieuwspagina in Groenten en Fruit op pagina 39, de rest hier te vinden.
Campag – Curamin en Vittafos
Eric Boot werkt onder meer voor de Duitse firma Campag en verzorgt via dat kanaal de verkoop van producten van Swissgrow, waaronder de gewasversterkers Curamin en Vittafos. Curamin is een organische meststof in vloeibare vorm met peptiden, aminozuren, huminezuren en koper. De opname door de plant verloopt door het blad. In een korte lezing wees hij onder andere op proeven met Curamin in met Xanthomonas aangetaste planten (PC Fruit in Tongeren) en in planten met de verdenking van Xanthomonas ( KICK Randwijk). In beide gevallen was het aantal aangetaste bladeren door de inzet van Curamin/Vittafos gereduceerd. Curamin is overigens niet in staat een infectie uit te bannen, aldus Boot. Vittafos is een plantversterkende kaliumfosfietformulering waarmee een gewas haar natuurlijke weerstand kan opbouwen. Dit geeft zo een preventieve bescherming tegen Phytophtora. Campag werkt in Nederland onder andere samen met toeleverancier Vlamings.
Aanpak illegale plantvermeerdering
Veredelaars van aardbeirassen willen af van de illegale vermeerdering van hun rassen. Europese veredelingsbedrijven hebben daartoe het plan opgepakt om gezamenlijk een strategie te ontwikkelen, vertelt Hans Obers van Vissers Aardbeiplanten BV in America. Er zijn plannen om een internationale beschrijving van het kwekersrecht, met rechten en plichten voor de gebruikers van die rassen, te publiceren. Vervolgens komt er een gezamenlijk controlesysteem om illegaal opererende bedrijven in alle landen van de EU aan te pakken.
Vlamings- frambooscontainer met extra ontwatering
Vlamings stond op in Den Bosch met een 10 liter teeltcontainer van Bato, specifiek voor herfstframboos. De voor langjarig gebruik bestemde polypropyleen emmer is ontwikkeld met het oog op een gegarandeerde waterafvoer en zuurstofvoorziening in het substraat. Er zijn twee uitvoeringen: zonder zijsleuven onderin de container, of met zijsleuven. Die zorgen voor extra ontwatering, mochten de mogelijkheden daartoe aan de bodem verminderen, aldus Vlamings. Richtprijs 80 cent, afhankelijk van de bestelgrootte.
Biolchim – Protamin en Phosfik
De Duitse meststoffenfabrikant Biolchim was aanwezig op de beurs in Den Bosch met plantversterkers Protamin en Loker. Planten behandeld met Protamin, Loker of Posfik hebben volgens Biolchim een hogere weerstand tegen een aantal ziekten.
Biolchim adviseert in eenjarige teelten twee behandelingen in het voorjaar ( april) en twee behandelingen Protamin/Phosfik eind mei/begin juni, afhankelijk van de weersomstandigheden die gunstig zijn voor schimmel- en of bacterie-infecties.
Loker is een plantversterker met specifieke plantextracten, die door een regelmatige toepassing de plant duidelijk meer weerstand geeft tegen echte meeldauw. Volgens Biolchim is Loker enkele jaren getest, waaronder bij Berry Plaza. De aanbevolen dosering is 2,5 tot 3 liter per hectare elke 8 á 10 dagen gedurende de teelt. De genoemde producten worden in Nederland vertegenwoordigd door de toeleveranciers Vos-Sprang Capelle, Mertens-Horst en Klep in Etten-Leur.
Afdekken tegen frambozenschorsgalmug
De larven van de frambozenschorsgalmug kunnen flinke stengelwonden veroorzaken. Dat levert geduchte invalspoorten op voor schimmels. Onderzoeker Herman Helsen van PPO fruit zocht naar mogelijkheden om die schade te voorkomen. Op de International Soft Fruitconference maakte hij duidelijk dat het afdekken van de bodem daaraan kan bijdragen. Aldus wordt voorkomen dat dat de muggen uit de grond komen en eieren leggen, waarna het gewas weer wordt aangetast.
Helsen experimenteerde met papiercellulose in het ras Brilliance met 4, 8 of 12 liter pulp per vierkante meter. De hoogste dosering gaf het beste resultaat met na 10 dagen 93 procent minder muggen in vergelijking met het controleveld zonder behandeling. Na enkele weken vielen er echter gaten in de deklaag, daar konden weer nieuwe muggen uit de grond komen.
Conclusie: de grond afdekken werkt, maar de afdeklaag moet lang genoeg intact blijven om de muggen van minstens een generatie te doden. In de proeven vormde vooral het wegspoelen van de cellulose rond de druppelaars een probleem. Mogelijk kan een vergelijkbaar afdekeffect worden bereikt met andere afdekmaterialen als potgrond of een andere geformuleerd product. Verder is het tijdstip van toediening belangrijk. Meest effectief is waarschijnlijk een behandeling net voorafgaand aan de eerste vlucht. In 2012 begon de eerste vlucht in Randwijk half april Later in het seizoen, als er eenmaal larven in het gewas zitten, zullen larven zich bovenop of in de afdeklaag kunnen verpoppen en een volgende generatie vormen (Bronnen: inleiding Helsen op de ISFC en Fruitteelt nr 35, 2012).