Doorgaan naar artikel

“Slechtste scenario voor vruchtboomkanker”

Ik ben nog druk aan het snoeien, dat heeft nu de hoogste prioriteit”, vertelt Arian in ’t Groen uit Waspik.

“De ontwikkeling gaat snel nu het overdag bijna veertien graden is. Gelukkig schiet het wel op. Ik ben bijna klaar met een blok van 3,5 hectare Jonaprince. Dan resteert nog een blok van vijf hectare Kanzi. Maar dat zijn jonge bomen, dat ras loop ik in een week na.”

“De snoei van Kanzi stel ik bewust uit omdat de kans op infectie met vruchtboomkanker dan kleiner is. De wonden vergroeien dan sneller. Maar dat neemt niet weg dat al voor de snoei duidelijk is dat de mate van aantasting niet meevalt. Ik vrees dat het de levensduur van de aanplant nadelig gaat beïnvloeden. Het is voor vruchtboomkanker ook het slechtste winterscenario dat je kunt hebben. Het is nat en vochtig bij continu hoge temperaturen.”

“Als je laat snoeit, worden wonden ook bedekt met de eerste schurftbespuitingen. Maar dat is nog niet aan de orde, alleen bij de groene sierappels zie ik de eerste groene delen. Daar ben ik niet zo gelukkig mee, ik was niet van plan alleen hiervoor te gaan rijden. Maar als ze wel geïnfecteerd raken, ben je verder van huis.”

“Het is eigenlijk te nat om te rijden in de boomgaard, voor wat dan ook. Het meeste hout moet nog gesnipperd worden en voor wortelsnoei is het al helemaal te nat. Het regent niet veel millimeters, maar vaak genoeg om het effect van die paar droge dagen weer teniet te doen.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Anton Oostveen

freelance fruitteeltjournalist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin