Groenten & Fruit Actueel
||

Sla-keten in aanloop naar systeemsprong voor groener teeltsysteem

Het nieuwe project is een vervolg op het mede door de overheid gefinancierde PPS-project Duurzame Gewasbescherming van Bladgewassen.
Nederlandse (ijsberg)sla voor versmarkt en snijderijen kan nog groener. Foto: Lex Salverda

Nederlandse (ijsberg)sla voor versmarkt en snijderijen kan nog groener. Foto: Lex Salverda

Telers, afnemers en toeleveranciers in de keten van vollegrondssla gaan samen werken aan een ‘systeemsprong’ naar duurzamere sla.

Met als onderzoekspartner Vertify gaat de keten tot en met 2028 voor een ‘integrale gewasaanpak’ in het project ‘Voldoende gezonde en duurzaam geteelde sla in de vollegrond’. In de teelt van ijsbergsla en van open slatypes als lollo bionda en losso rosso zal een teeltsysteem tot stand moeten komen dat met veel minder chemische middelen en kunstmest toe kan en toch een hoge kwaliteit product voor de versmarkt en de snijderijen kan leveren.

Het nieuwe project is een vervolg op het mede door de overheid gefinancierde PPS-project Duurzame Gewasbescherming van Bladgewassen. Dat zette de afgelopen vier jaar de problematiek van de Nederlandse vollegrondssla wel op de kaart, maar de gewenste oplossingen konden nog niet worden gerealiseerd.

Hele keten én overheid doen mee

In het nieuwe project worden de telers vertegenwoordigd door de Gewascommissie Sla en Vollegrondsgroente.net, de afnemers door Bakker Barendrecht, Vezet, Hessing, Heemskerk en Plukon en de toelevering door zaadbedrijven Enza, Rijk Zwaan, Nunhems, Bejo en gewasbeschermingsbedrijf Koppert. Brancheorganisatie GroentenFruit Huis is ook van de partij, waardoor tevens de afzetcoöperaties aan tafel zitten.

Ook het nieuwe project is weer een PPS waarin via de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen de overheid meedenkt en meebetaalt. Het onderzoek zal zich behalve op de Zwaagdijkse proeftuin van Vertify ook uitstrekken naar twee grootschalige praktijkproeven, te beleggen bij de teeltbedrijven Pater Broersen in Waarland en Compliment in Uden.

Luizenbestrijding meest acuut

De meest dringende eerste prioriteit voor het nieuwe teeltsysteem is en blijft de bestrijding van luizen, zegt Ulko Stoll van Vollegrondsgroente.net, dat als penvoerder van deze nieuwe PPS fungeert. “De slasector waarschuwde vorig jaar al met het motto De sla raakt op! En dat alarm is nog even relevant, want in 2026 hebben we eigenlijk geen handvatten meer om op een goeie manier luizen uit de sla te houden.”

Systeemsprong in vijf stappen

Voor de beoogde systeemsprong, die niet alleen oplossingen voor telers in nieuwe acute problemen als die luizenbestrijding zorgen moet, voorziet het onderzoeksproject in vijf strategische stappen. Eerst wordt er een nulmeting gedaan van de duurzaamheidsimpact van het huidige teeltsysteem. Stap 2 is een brainstormsessies met de volledige sla-keten, waarbij de kaders voor een toekomstbestendig teeltsysteem worden vastgesteld. Dan volgt als stap 3 de ontwikkeling van de integrale gewasaanpak. Waarna (stap 4) het delen en demonstreren van de beoogde oplossingen aan de sector volgt. En uiteindelijk volgt het monitoren en bijsturen van verduurzamingsresultaten van de breed door telers en de rest van de keten toegepaste werkwijze ‘om voortdurende verbetering te waarborgen’.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers