Doorgaan naar artikel

Sla

‘Met wat licht doet het gewas al aardig wat’

René Karremans in Oud-Gastel is 23 januari pas weer begonnen met wat grotere hoeveelheden sla planten, om eerst de winter achter zich te laten, zodat hij niet te veel hoefde stoken met de heteluchtkachels. Het gewas kreeg toen echter met de opvolgende strenge vorstperiode te maken.
“Het was toen wel extreem koud, maar de dagen gaan in die tijd al lengen, en dan komt het licht wel naar je toe. Als overdag het zonnetje kwam, en de vorst was van de ramen afgestookt, dan konden de kachels best wel een paar uurtjes uit.”
Om niet te veel CO2 te krijgen, is in het begin op 4 graden Celsius gestart. Daarna is de temperatuur opgetrokken naar de huidige 5 graden Celsius in de nacht en 9 graden overdag.

Groei zit er goed in
In het begin, toen de planten nog wat moesten inwortelen, verliep de groei niet hard. “Maar met wat licht heeft het gewas best al aardig wat gedaan. Misschien gaan we net ietsje later starten dan gepland, maar rond 1 april verwacht ik te kunnen beginnen met oogsten. De groei zit er nu goed in, als je kijkt wat het in een week tijd doet.”
Het gewas van de Gardia staat nu dicht tegen het punt van volledige grondbedekking aan. “De sla is stevig en mooi dik van blad.” In deze periode plant hij het ras Alexandria.
Daarnaast begint hij ook in heel kleine hoeveelheden wat andere gewasjes te planten, zoals peterselie, selderij en paksoi.

Beurtgrootte handhaven
Met watergeven probeert hij de sla altijd 1 keer per week te beregenen. “In deze tijd gaat hij daarbij normaal de beurten wat groter maken, maar merkt dat dit vanwege het afgelopen donkere weer niet nodig is. “Het verdampt minder. De behoefte is een beetje minder, 3 tot 4 millimeter is al genoeg in plaats van 6 millimeter. Anders kon je wel eens schrale wind hebben rond deze tijd. Dat hebben we nu niet gehad.”

Lage plaagdruk
Aan ziektes of plagen heeft hij nog niets gezien. “In principe gaan we de makkelijkste tijd in qua telen. Eén keer in de teelt Plenum spuiten tegen een luisje. De druk loopt niet zo op. Dat zal vanaf april/mei wel hoger gaan worden, maar nu is het vrij rustig.”
Voorbehoedend gebruikt hij verder Decis en spuit hij wat Proplant mee tegen meeldauw.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin