De methode om trips te signaleren in spruitkool is dit jaar verfijnd. Door op paaltjes die in de grond staan een lokstof te smeren, wordt nu ook de opbouw vanuit de grond gevolgd.
Al jaren werkt toeleverancier CZAV op twee plaatsen in Zuidwest/Nederland met vangplaten om de hoeveelheid trips in spruitkool vast te stellen. Vorig jaar bleek dat er trips in het gewas kan zitten, terwijl er op de vangplaten geen te vinden zijn. Door paaltjes in de grond te zetten met daaraan een lokstof gesmeerd, wordt voortaan ook de opbouw van de populatie trips vanuit de grond gevolgd. Hierdoor zijn de waarnemingen nauwkeuriger en is het advies verbeterd. Desondanks blijft het zelf waarnemen in het gewas belangrijk, stelt spruitkoolspecialist Maurits van der Hout van CZAV. Zeker bij de voorspelde weersomstandigheden voor de komende dagen/weken is het oppassen voor trips.
Alert zijn op insecten en schimmels
Van der Hout waarschuwt tevens voor koolmot om vraatschade aan de spruiten te voorkomen. Bladluizen waren er in spruitkool al vroeg en het is goed daar nu extra alert op te zijn, omdat ze nu onderin de meeste gewassen nog redelijk goed te bereiken zijn. De eitjes van de koolvlieg zullen onder de vochtige omstandigheden van de afgelopen periode uitgekomen zijn. De druk kan per perceel verschillend zijn. Qua schimmels is tot nu toe vooral echte meeldauw opgetreden. In de komende periode is het opletten voor valse meeldauw en witte roest.