Doorgaan naar artikel

Sierteelt maakt verpakking voor consumenten circulair

Bloemenhandelaren Royal Lemkes en Van Dijk Flora willen plastic plantenpotten circulair maken.

Net als in de voedingstuinbouw wordt ook in de sierteelt hard nagedacht over het verduurzamen van de stroom van verpakkingsmateriaal. Handelsbedrijven Van Dijk Flora en Royal Lemkes hebben afgelopen jaar samen deelgenomen aan het programma Kunststof verpakkingsafval als grondstof.

Kennis delen met telers

Tijdens het programma zijn de twee bedrijven in de grondstoffenmarkt gedoken en zijn ze veel te weten gekomen over de productie van plastic producten en de verschillende plastic afvalstromen. Op het congres Ondernemen in de Tuinbouw: Vers Verpakt donderdag 21 november deelt Royal Lemkes die kennis met telers van groente en fruit.

Tekst gaat verder onder de tweet

Recyclen of circulair maken

“Het was goed te horen dat kweekpotten en trays in de sierteeltsector al voor meer dan 80% bestaan uit gerecycled materiaal. Er is echter nog werk te verzetten in de end-of-life fase van de verpakkingsproducten.” Hierbij is onderscheid te maken tussen transportverpakkingen, die vooral via het bedrijfsafval worden afgevoerd, en consumentenverpakkingen die via consumenten in het plastic afvalsysteem verwerkt worden.

Sectorcriteria opstellen met keten

“Plantenpotten komen hoofdzakelijk in het consumentenafval terecht. Ons streven is om deze plastic potten in de toekomst circulair te maken”, aldus Van Dijk Flora en Royal Lemkes. De twee bedrijven gaan de komende twee maanden hierover in gesprek met ketenpartijen, om mogelijk samen tot sectorcriteria te komen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin