Doorgaan naar artikel

Seizoen vol onzekerheden in perenafzet

Veel perentelers bekijken het seizoen met angst en beven. Want mogelijk haalt 30 tot 40% van de oogst de kwaliteitscriteria niet. Snel de markt op dan maar, met een dramatische prijsvorming als gevolg. De garantie dat het na de jaarwisseling beter wordt, is er allerminst.

Het woord catastrofe wordt door niemand in de mond genomen, maar het seizoen heeft tot nu toe alle ingrediënten in zich om zo te ontwikkelen. Overvallen door de lang aanhoudende, extreme zomerdroogte hebben veel telers zich vergist in de condities waaronder de peren uiteindelijk werden geplukt. Na half augustus was het in veel percelen gedaan met de hardheid van de vrucht en holde de kwaliteit achteruit. Dat terwijl de sector een recordoogst boekte, ruim boven 400.000 ton. In andere Europese landen bleef het cijfer relatief stabiel.

  • Volgens adviseurs zijn er nu al meer perentelers in de problemen dan in andere jaren. - Foto: ANP

    Volgens adviseurs zijn er nu al meer perentelers in de problemen dan in andere jaren. – Foto: ANP

  • Het is helemaal de vraag hoe de peren in de bewaring zich zullen houden. - Foto: Herbert Wiggerman

    Het is helemaal de vraag hoe de peren in de bewaring zich zullen houden. – Foto: Herbert Wiggerman

Veel peren werden te laat geplukt voor de lange bewaring. Dat betekent dat een ongewoon groot volume weggewerkt moet worden voor de jaarwisseling. Daarna is de kwaliteit eigenlijk niet meer te garanderen, zeggen kenners. Maar ook product in bewaring heeft niet de garantie om het dit seizoen lang uit te houden. Hoe de peren in april uit de cellen komen, is moeilijk te voorspellen. Bovendien is het dan nog maar de vraag of de markt zit te wachten op Nederlandse peren. Binnen de handel wordt al voorgesorteerd op een slecht scenario en worden inkoopprijzen gedrukt om toch nog wat marge te houden op de verkoop.

Perentelers staat het water aan de lippen

Het zorgt voor nijpende situaties bij telers, geven insiders aan. Adviseurs die individuele bedrijven bezoeken, zien nu al meer bedrijven en percelen die noodgedwongen in de verkoop gaan dan andere jaren. Met name telers die in het afgelopen seizoen te kampen hebben gehad met uitval door hagel- of stormschade, staat het water aan de lippen.

We hebben met z’n allen onderschat wat de impact van de droogte is

Hoe nijpend de situatie in Nederland ook, in België is het zo mogelijk nog slechter. België had minder mogelijkheden om te beregenen. Het resultaat is een overschot aan kleine peren. Dat is terug te zien in het volume aan de klok. Het percentage 55/65’ers en 60/70’ers ligt bij Veiling Borgloon ruim 15% hoger dan afgelopen seizoen, de 65/75’ers doen juist een kleine 15% lager.

Verdubbelde export naar China lijkt druppel op gloeiende plaat

Om het overschot te ruimen, wordt gekeken naar uitwijkmogelijkheden, maar die zijn er in dit stadium van het seizoen nog nauwelijks. Rusland houdt formeel nog alle poorten gesloten. Alleen Duitsland kent een vragende markt. Groot-Brittannië en Frankrijk zijn nog grotendeels zelfvoorzienend. Gekeken naar de exportcijfers in de laatste jaren zit er eigenlijk alleen groeiperspectief in China, de uitvoer in 2017-2018 verdubbelde ten opzichte van een jaar eerder. Dat cijfer is marginaal ten opzichte van andere exportgebieden.

Ondertussen wordt druk gespeculeerd over de oorzaken. Hebben telers zich onvoldoende voorbereid op deze extremen? Dat is te kort door de bocht, zeggen adviseurs. Er spelen allerlei factoren een rol. De bodemkwaliteit en vochthuishouding, beschikking over voldoende water voor beregening, het beschikken over voldoende plukkers. “We hebben met z’n allen onderschat wat de impact van de droogte is.”

Bekijk meer

Share this

Brammert Waagmeester

voormalig freelance marktredacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin