Extra douane-eisen voor fust dwingen de sector om na te denken over oplossingen voor met name de Britse markt na brexit.
Nieuwe douaneformaliteiten rondom fust lijken voor handelsbedrijven een nieuwe drempel in de voorbereiding op de brexit. De douane stelt dat fust – dat na de brexit Nederland verlaat naar Britse afnemers – ingeklaard moet worden, voordat het weer in omloop komt in Nederland.
Bij het verlaten van de EU-markt verliest het fust namelijk de status van Europese Unie-goederen. Dat betekent dat voor het fust bij binnenkomst in Nederland een aantal aangiftes moet worden gedaan. De huidige regeling met een meldingssysteem vervalt vanaf 1 januari 2021.
Nadenken over betere procedures
Na een NOS-nieuwsuitzending op zondag 25 oktober over problemen rond de fusteisen in de sierteelt, werkt de douane nu aan betere procedures. Andere oplossingen zijn ook mogelijk, blijkt uit signalen uit de sector. Zo wordt nagedacht over het vestigen van een fustpool operator in het Verenigd Koninkrijk, waardoor de doorstroom van fust kan verbeteren. Deze kan de inname van de plastic kratten op zich nemen.
Deze kratten zijn vaak eigendom van eindklanten en worden naar Nederland gevoerd om te vullen met bestelde producten. Als er geen betere regelgeving voor retourfust komt, of geen innamelocaties komen in het Verenigd Koninkrijk, verwacht de sector te moeten teruggrijpen op gebruik van eenmalige fust, oftewel dozen.
Meer kosten en administratieve druk
GroentenFruit Huis erkent dat de huidige regeling leidt tot meer kosten en administratieve druk. De brancheorganisatie wil met andere partijen onderzoeken hoe verbeteringen mogelijk zijn, maar wil voor een inhoudelijke reactie wachten op nieuwe douanevoorstellen.