De Nederlandse tomaten- en paprikaketen in TuinbouwAlert pleiten voor gerichte maatregelen bij besmetting met ToBRFV en geen algehele ruiming.
Een algehele ruiming van een kas wordt niet als werkbaar en zinvol beoordeeld door TuinbouwAlert. Dat stelt de organisatie in een persbericht over de aanstaande q-status van ToBRFV. Dat gaat gebeuren als een noodverordening ingaat per 1 november. Besmettingen moeten dan gemeld worden en de NVWA bepaalt dan bestrijdingsmaatregelen.
Buffer ruimen
Nu houdt TuinbouwAlert telers het advies voor om bij een besmetting het Hygiëneprotocol te volgen en een buffer van minimaal 20 planten om een besmette plant te verwijderen en daarbij alle hygiënevoorschriften maximaal te volgen. Volgens TuinbouwAlert kan die aanpak de basis blijven bij Nederlands beleid bij een q-status. Ieder EU-land heeft vrijheid eigen maatregelen te nemen, stelt TuinbouwAlert.
De sector is op dit moment in overleg met de NVWA over de Nederlandse aanpak. Kiest de NVWA voor de lijn van Duitsland en Engeland waar kassen geruimd worden, of zijn elementen uit de Nederlandse aanpak van Clavibacter afdoende met ruiming van een buffer rondom planten tot een hele rij? Dat moet de NVWA de komende maanden beslissen.
Virus te snel
De NVWA oordeelde in 2018 dat volledige ruiming kostbaar en ingrijpend is en weinig effectief in de strijd tegen het virus. Op het plantgezondheidsEvent in maart zei beleidsmedewerker plantgezondheid van de NVWA Martijn Schenk dat het ruimen van besmette bedrijven erger is dan de kwaal. Toen oordeelde de NVWA dat de verspreiding zo snel gaat en dat het virus zo persistent is dat gewasruiming niet niet zal leiden tot uitroeiing van het virus. De Europese Commissie kiest nu voor een bestrijdingsaanpak. Ondertussen is ook meer ervaring over de aanpak van het virus in andere landen en in Nederland. Of het standpunt van de NVWA op dat punt veranderd is door nieuwe Nederlandse teeltinzichten, is op dit moment onduidelijk.