Doorgaan naar artikel

‘Schraal courgettegewas’

“Om in deze warme periode een goede teelt neer te zetten, heb je veel stuurmanskunst nodig”, zegt courgetteteler Mart van Uffelen in ’s-Gravenzande.

In het vak van 3.900 m2 waar gele courgettes stonden, zijn 15 juli groene courgettes van het ras Bengal (De Ruiter) geplant. “De teelt van de gele courgettes is goed verlopen met een hoge productie en goede prijzen.”

Van de plantenkweker kreeg de courgetteteler een mooie nieuwe plant binnen, die vrij snel een start heeft kunnen maken. “De plant staat goed te groeien, maar het is wel een te warme periode. Het is een broeierig klimaat met hoge nachttemperaturen. Dat is een ‘heerlijk’ klimaat voor schimmelziektes. Dat maakt het gewas kwetsbaar voor het wit.” Tegen echte meeldauw is al een keer gespoten met Bifasto. Door de hoge infectiedruk is na een week weer een bespuiting nodig.

We moeten er als teler behoorlijk bovenop zitten om het gewas er goed bij te laten staan

Omdat er na het planten van de nieuwe groene courgette nog een vak met een oud gewas stond, kwam daar ook echte meeldauw in. “We moeten er als teler behoorlijk bovenop zitten om het gewas er goed bij te laten staan. We hebben al te maken met afnemend licht. Door de warmte geven we veel meer druppelbeurten, maar het water heeft ook een hoge temperatuur. Hierdoor koelen de matten ook niet af. We moeten dus oppassen voor het wegvallen van de wortels.”

Teeltwisseling voor herfstteelt

Het vak van 3.900 m2 met het oude groene courgettegewas is ook al geruimd. In week 32 zijn hier nieuwe gele courgettes van het ras Golden Glory (Syngenta) geplant. “Ook een mooie plant binnengekregen, maar groeit wel hard met te lange stengels. De plant is al behoorlijk groot geworden. Bij temperaturen boven de 30 graden Celsius kunnen we de plant niet goed beheersen. Daarvoor is ander weer nodig. Wellicht moeten we eens kijken naar een ander ras om het beter beheersbaar te houden. Het gewas is nu een hoop ‘lawaai’, maar we zijn met dit ras wel snel aan de ‘trek’.”

De planning is om met de teelt door te gaan tot eind oktober/begin november. “We gaan door net zolang het gewas goed blijft.”

De kwaliteit is goed, maar de houdbaarheid is korter dan van een buitenteelt

In week 34 zijn er bij de groene courgettes al 8 vruchten/m2 geoogst. Bij de gele courgette zijn eind week 34 de eerste vruchten geoogst. “De kwaliteit is goed, maar de houdbaarheid is korter dan van een buitenteelt.”

Als er vraag naar bloemen (courgette fleur) is, worden deze ook geoogst. “We hebben eigenlijk altijd vraag naar bloemen. Soms moeten we er 100 stuks leveren, maar een andere week zijn het er 300.”

Steeds nieuwe hommelvolken inzetten

De courgetteteler zet elke week vijf nieuwe hommelvolken in voor bestuiving. In week 35 is dat verhoogd naar acht volken, omdat de gele courgetteplanten in volle bloei zijn gekomen. Het nieuwe gewas heeft voldoende mannelijk bloemen voor bestuiving.

Bij de gewasbescherming ligt de aandacht op de bestrijding van de echte meeldauw. Luis is nog niet gesignaleerd in het nieuwe gewas. Preventief is Macrolophus tegen witte vlieg uitgezet.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Mart van Uffelen
Mart van Uffelen

Courgetteteler in ‘s-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin