Uitspraken over de duurzaamheid van Nederlandse wintertomaten of import is onmogelijk, stelt minister Carola Schouten.
In antwoorden op schriftelijke vragen van VVD-kamerlid Arne Weverling zegt minister Carola Schouten dat een vergelijking in duurzaamheid op dit moment niet valt te maken zonder zorgvuldige studie. Nederlandse tomatentelers zijn wel voorloper in innovatie, maar er is wel degelijk duurzaamheidswinst te boeken.
Groenten- en Fruitkalender
Ook de Groenten- en Fruitkalender maakt die vergelijking niet meer vanwege het ontbreken van actuele gegevens, schrijft Schouten. Sinds mei is de kalender niet meer online, maar daarvoor hadden de meeste Spaanse en Marokkaanse tomaten een positiever duurzaamheidsadvies dan Nederlandse. Dat was aanleiding voor de VVD-kamervragen.
Haaks op wens van kringlooplandbouw
Weverling vroeg de minister of dat negatieve advies voor de Nederlandse wintertomaat wel klopt. Bovendien staat zo’n advies haaks op de wens van kringlooplandbouw van de minister. Hoe kan het dan dat overheidsubsidie naar Milieu Centraal gaat?, vroeg Weverling. Schouten stelt dat bureau Milieu Centraal geen subsidie kreeg voor deze specifieke Groenten- en Fruitkalender. Ook stelt Schouten dat kringlooplandbouw uitgaat van het verkorten van de ketens, waarbij tuinders en afnemers elkaar beter kennen en makkelijker hun ketens kunnen sluiten. Dat staat los van duurzaamheidsvergelijkingen, schrijft Schouten.