Groenten & Fruit Actueel
||

Scherpere eisen PlanetPoof en nieuwe berekening vergoeding

Vanaf 2028 wordt het verplicht een percentage duurzaam gietwater aan te leggen.
Op het vlak van water is het nu verplicht voor bedekte teelten om lozingen en lekkages op te sporen. Dat geldt nu ook voor alle telers in alle landen waar PlanetProof actief is. Foto: Andrea van Schaik

Op het vlak van water is het nu verplicht voor bedekte teelten om lozingen en lekkages op te sporen. Dat geldt nu ook voor alle telers in alle landen waar PlanetProof actief is. Foto: Andrea van Schaik

Telers kunnen reageren op nieuwe aangescherpte certificeringseisen voor On the Way to PlanetProof. De discussie over de vergoeding is niet ten einde. Over deze aanscherping wordt een nieuwe vergoeding berekend.

Het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur (met daarin ook telers) heeft het nieuwe teeltschema met extra eisen vastgesteld. Het is nu aan telers en betrokkenen om hun inspraak in te sturen en mee te praten op een hoorzitting begin mei. Tegelijk wordt ook de hoogte van de duurzaamheidsvergoeding opnieuw vastgesteld, op basis van de herziening van de certificatie-eisen die later dit jaar worden gepubliceerd. De uitbetaling van de duurzaamheidsvergoeding over de bestaande teelteisen lijkt te smoren. Veel afnemers zeggen dat in de bestaande contractprijzen al een vergoeding voor verduurzaming zit.

In de nieuwe certificateisen die drie jaar zullen gelden vanaf 2026 is op een aantal punten een aanscherping gekomen. Soms zijn dat aanscherpingen, soms zijn dat al wettelijke eisen in Nederland die nu ook in andere landen zullen gelden. Een voorbeeld is het hergebruiken van drainagewater uit grondgebonden teelten.

Gietwater aanleggen

Op het vlak van water is het nu verplicht voor bedekte teelten om lozingen en lekkages op te sporen. Dat geldt nu ook voor alle telers in alle landen waar PlanetProof actief is.

Vanaf 2028 wordt het verplicht een percentage duurzaam gietwater aan te leggen. Dat is afhankelijk van de productielocatie. Er zijn een risicoklassen ingedeeld voor waterschaarste. Dat kan ertoe leiden dat sommige telers extra bonuspunten moeten halen in schaarstegevoelige gebieden in Nederland, te weten Limburg, Zeeland, Gelderland en Noord-Brabant.

Ruimer teeltplan belonen

Telers kunnen meer bonuspunten halen als ze hun teeltfrequentie ruimer opzetten. Voor een teeltfrequentie van één op zes wordt nu 3 bonuspunten verstrekt.

Het lijkt erop dat er meer onaangekondigde controles komen voor het schema die bovendien meer risicogestuurd zijn.

Halt op warmtevernietiging

Op gebied van energie wil Stichting Milieukeur af van warmtevernieting dat voorkomt als elektriciteit wordt geproduceerd zonder warmtevraag. Noodkoelers worden niet meer geïmstalleerd in kassen. Vanaf 2028 komen strengere bovenwettelijke regels voor afscherming van assimilatiebelichting in werking.

Ook wordt het gebruik van zwaardere gewasbeschermingsmiddelen verder ontmoedigd. Er worden drie maluspunten toegekend in plaats van één bij deze groep middelen. Ook wordt onderzocht bij welke teelten een groep risicostoffen onmisbaar is. Verder worden telers verplicht minimaal één niet-chemische onkruidbestrijding uit te voeren per jaar.

    

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers