Binnen de provincie Zuid-Holland kunnen nu mogelijk niet de juiste keuzes gemaakt worden doordat landbouw en tuinbouw binnen de provincie organisatorisch compleet gescheiden zijn.
De provincie was de eerste provincie met een focus op vitale landbouw. Dat wordt vanuit een Hoofdlijnennotitie opgepakt. Tuinbouw vormt echter geen onderdeel van die Hoofdlijnennotitie. Maatregelen voor de tuinbouw zijn opgenomen in het economische beleid van de provincie. Hoe het beleid, de doelen en activiteiten voor landbouw(transitie) en tuinbouw zich tot elkaar verhouden is niet inzichtelijk gemaakt.
Dat blijkt uit het Eindrapport Landbouw- en voedseltransitie Zuid-Holland. Door deze samenhang tussen land- en tuinbouw juist inzichtelijk te maken, kunnen Provinciale Staten betere beslissingen maken over de afwegingen en knelpunten ten opzichte van andere opgaven. De provincie is een belangrijke tuinbouwprovincie. Bijna de helft van de kassen in Nederland staat in Zuid-Holland.
Verschillende afdelingen
Landbouw is bij de provincie nu organisatorisch gescheiden van tuinbouw. Circa 7 medewerkers zijn direct betrokken bij landbouw en zo’n 20 medewerkers indirect betrokken bij landbouw over 3 afdelingen. Glastuinbouw valt daarnaast onder de afdeling Samenleving en Economie.
In een reactie gaat het provinciebestuur niet diep in op de geconstateerde organisatieknelpunten. In de gebiedsprogramma’s waar aan gewerkt wordt, komen de portefeuilles wel weer bij elkaar, stelt de provincie. De portefeuilles van agrarische gedeputeerden raakten bovendien eerder dit jaar verder verdeeld door de introductie van een extra gedeputeerde.
De organisatorische scheiding betekent niet dat glastuinbouw ondergewaardeerd wordt. In het Programma Zuid-Hollandse Economie 2019-2022 staat dat voor tuinbouw (Greenports) in die periode € 15,6 miljoen gereserveerd was.