Artificial Intelligence en data-toepassingen vragen om samenwerkingsverbanden binnen de tuinbouwsector.
Tijdens het onlangs gehouden Future Trends & Innovations Event deelde Daan Kersten, mede-oprichter van Brainport Industries, zijn ervaringen met dit samenwerkingsverband van hightech-bedrijven. Concurrerende technologiebedrijven werken binnen de coöperatie samen om overkoepelende belangen aan te pakken, waar het voor vaak relatief kleine specialistische individuele bedrijven te lastig is om dat zelfstandig goed te doen. Ook grote bedrijven zien het belang en doen mee.
Zichtbaarheid
Zo wordt ontwikkeling van technologie binnen Brainport Industries samen opgepakt, waarbij vanuit een gezamenlijk geldpotje zelfs een collectief proeffabriekje is opgestart. Verder wordt gezorgd voor internationale zichtbaarheid, onder andere met een eigen campus die de supplychain van de samenwerkende hightech-bedrijven een eigen gezicht geeft. Als laatste helpt de gezamenlijke aanpak om te zorgen dat voldoende talent kiest voor techniek en er een volledige opleidingslijn is voor vakmensen en ontwikkelaars in de techniekproductie.
Persoonlijk contact
Bovengenoemd model zou volgens Kersten ook goed toegepast kunnen worden in de tuinbouw, om collectieve uitbouw van de gewenste data-toepassingen binnen de glastuinbouwsector vorm te geven. Het is volgens hem goed als bedrijven daarbij in een zo vroeg mogelijk stadium afspraken maken over bijvoorbeeld protocollen, het opslaan en ontsluiten van data, eigenaarschap en beveiliging. Een onafhankelijke regisseur zou daarbij een goede voorwaarde zijn.
Als algemene tip voor een samenwerkingsverband geeft Kersten mee om niet alleen zakelijke afspraken te maken en niet te onderschatten hoe belangrijk het persoonlijke contact is. Elkaar goed kennen en een persoonlijk klik tussen deelnemers is essentieel om knelpunten uit te wisselen en op te lossen. Daarnaast adviseert hij de tijd te nemen om het samenwerkingsproces goed en degelijk op te zetten en in stand te houden.