Jacco Vooijs is sinds april 2017 kind aan huis bij de gemeente. Hij werd toen voorzitter van LTO Glaskracht Westland. Het overleg tussen Glaskracht en de gemeente Westland vindt hij een voorbeeld van hoe bedrijven en overheid samen tot beleidsafspraken kunnen komen.
Het lijkt een gespreid bedje waarin hij is terechtgekomen; glastuinbouwbelangen verdedigen in het Westland, dat is een makkie toch? “Dat lijkt misschien zo”, relativeert Vooijs. “Maar ik heb ook van dichtbij gezien hoe dat in Aalsmeer is gegaan. Daar is heel veel bedrijvigheid verloren gegaan. Er zitten nog wel een paar mooie bedrijven, maar eigenlijk gebeurt er niks meer.”
Tekst gaat verder onder de foto‘s
Tuinders onmisbare schakel
“In het Westland willen we daarom nog pro-actiever zijn dan in het verleden, in positieve communicatie over wat dat glastuinbouwcluster de gemeente brengt. En dat al die tuinders daar een onmisbare schakel in zijn. Ook om het centrum van de internationale glastuinbouw te zijn, zoals met het nieuwe World Horti Center”, zegt Vooijs.
“Zonder de telers kun je die ambitie niet waarmaken. Het is juist vanwege de aanwezigheid van de teeltbedrijven dat alle toeleveranciers en handelaren hier willen zitten. Handelaren gebruiken de telers steeds meer als hun voorraad. In de bloemenhandel is dat zo, maar ook in de groente, zeker in de specialties. Daar komt niet maar één keer per dag een vrachtwagen het erf op om te laden.”
Ondernemersbloed stroomt
Het ondernemersbloed dat in het Westland zo rijkelijk stroomt, ziet Vooijs in de gemeenteraad iets minder aanwezig. Maakt hij zich dan zorgen om hoe dat na de verkiezingen zal zijn, ook vanwege het feit dat oud-tuinder Theo Duijvesteijn gaat stoppen als wethouder? “Zorgen, nee. Maar wat je in heel Nederland ziet is wel dat het lastiger wordt om een goed gemeentebestuur te formeren uit steeds meer en steeds kleinere fracties.”
‘We willen ervoor zorgen dat de Westlandse burger trots is en blijft op dat unieke glastuinbouwcluster’
En wat de boel ook minder bestuurbaar maakt is de tendens naar populisme, landelijk én lokaal. “Dus daarom willen we ervoor zorgen dat de Westlandse burger trots is en blijft op dat unieke glastuinbouwcluster. Want het is echt geen zekerheid dat er draagvlak is voor huisvesting van duizenden arbeidsmigranten die in de kassen werken. Wij huldigen de stelregel: wonen in de woonkernen en werken in het buitengebied, zowel voor de gewone burgers als voor de Polen.”
“Over die huisvesting hebben wij met de gemeente in het Westland een heuse taskforce in het leven geroepen. Daarin worden de belangen van de tuinbouw en van de Westlandse burgers goed afgewogen. Maar daar moeten we ook helder over communiceren.”
Westland is de gemeente met het grootste areaal glasgroenten:
Alles met wethouders doornemen
Voorafgaand aan en misschien belangrijker nog dan dergelijke taskforces is het regulier overleg waarin Vooijs en zijn bestuur met de Westlandse wethouders alles doornemen dat er speelt. Maar ook tussendoor is er overleg zodra een onderwerp dat vraagt. “Dan kan er dezelfde dag nog direct contact zijn tussen mij of een van de Glaskracht-beleidsmedewerkers met de betrokken Westlandse ambtenaren of met de wethouder.”
Het verschil tussen een laagdrempelige plattelandsgemeente en een grote stad kan hij goed afmeten aan de contacten die hij ook soms heeft met de gemeente Rotterdam. “Als je daar een wethouder wil spreken? Daar kom je niet bij.”
Veel kant-en-klaar beleid
Hoek van Holland hoort bij de gemeente Rotterdam. Als het gaat om wat een gemeente wel of niet goed vindt rond kassen, heeft LTO Glaskracht Westland samen met de gemeente Westland veel kant-en-klaar beleid voorhanden. “Bijvoorbeeld burgerbewoning binnen een duurzaam glastuinbouwgebied, op dat vlak kunnen Hoek van Holland en de dorpen van de gemeente Midden-Delfland het Westlandse beleid zó overnemen. We hebben alle argumenten om dat te rechtvaardigen.”
Dus toen Hoek van Holland aanvragen binnenkreeg van burgers om voormalige bedrijfswoningen te gaan bewonen, en Glaskracht daar lucht van kreeg, is Vooijs in het geweer gekomen. Een jaar nu is hij voorzitter van de Westlandse afdeling van LTO Glaskracht. Lobbyist wil hij zichzelf niet noemen. “Ik kom op voor de belangen van de tuinbouw.”
Rommelende tuinder aanpakken
Maar dan wel vooral voor tuinders die zich ook netjes aan de wet houden. Zeer recentelijk kwamen er cijfers naar buiten over de kwaliteit van het oppervlaktewater in het Westland. “Dat houden we als sector samen met de gemeente en het Hoogheemraadschap Delfland al jaren heel gedetailleerd, per polder in de gaten. Met heel veel metingen. En als het fout gaat, dan grijpen we in.”
‘We’? “Ja, dan staan wij als LTO Glaskracht Westland samen met de gemeente aan de kant van de gehele sector. En niet van één enkele tuinder die er een rommeltje van maakt. Die moeten we gewoon aanpakken. Proportioneel, maar ook duidelijk. In het belang van alle ondernemers die het wel op orde hebben en die vooruit kijken.”