Doorgaan naar artikel

‘Rust bewaren als peperteler’

Bij Westland Peppers in De Lier en ’s-Gravenzande zijn in december weer allerlei types pepers en snackpaprika’s geplant.

Begin week 3 staan bijna alle planten vast. Pieter Boekestijn: “Een week eerder zagen we de eerste zetting verschijnen. Het ene soortje doet dat makkelijker dan het andere. Dat maakt het wel eens lastig. Voor sommige types zou je graag wat sneller gaan met oog op de bloemvorming, terwijl je voor een pepersoortje een eindje verderop in dezelfde kas juist een graadje lager in de nacht zou willen instellen. Het is dus een middenweg instellen. Waarbij het mij opvalt dat het uiteindelijk toch goed komt, al is dat een paar dagen later. Wat een les is: dat wij als telers soms te snel willen ingrijpen en bijsturen.”

Donkere maand

Januari is sowieso al een donkere maand die lastiger voor het gewas is om doorheen te komen. “Je wilt dan al snel meer dan het weer toelaat. Terwijl je als teler juist je rust moet bewaren. Het gewas gaat toch wel zijn eigen gang.”

Zoektocht naar nieuwe soorten

Pepers vertonen wel zettingsgolfjes, maar met de hoge vruchtaantallen valt dat na de eerste zetting nauwelijks meer op bij de huidige rassen. Die soortjes en rassen komen overal vandaan. Deels vanuit start-ups, vaak uit Amerika, en deels uit de eigen veredeling en selectie. “Het is lastig. Bij zo’n klein gewas moet je het vaak hebben van toevalstreffers. Maar onze klanten verwachten wel van ons dat we regelmatig met nieuwe innovatieve dingen komen. Al is dat nog geen garantie dat ze die ook altijd gaan afnemen.”

Foliescherm langer erin houden

Bij de klimaatinstellingen worden de nachten wat kouder aangehouden, meestal rond de 16 graden Celsius, en wordt overdag voorzichtig aan gedaan met temperaturen van 19 tot 20 graden. Het schermdoek gaat tussen 10.00 uur en 16.00 uur meestal open. Daaronder ligt nog een vast AC-folie. “Op bepaalde dagen zie je al wat druip. Je wordt dan al snel zenuwachtig, waarbij je je afvraagt of het er niet uit moet. Maar in de loop der jaren zijn we opgeschoven, en laten we het er wat langer in liggen. In die tussenfase maken we dan eerst nog grote gaten, in de buurt van de ventilatoren. We hebben gemerkt dat pepers het toch wel fijn vinden, zo’n foliescherm. De wortelvorming is vaak minder spectaculair dan bij paprika’s, en de planten zelf zijn ook wat ieler.”

Qua watergift wordt heel voorzichtig water gegeven. “Hooguit twee tot drie druppelbeurtjes. We slaan ook wel eens een dagje over. Omdat we op kokos telen, kan dat makkelijker, zonder brokken te maken.”

Hulp van hommels

Na een start met twee rondjes spuiten, is inmiddels ook de biologische bestrijding opgestart. “We hebben nu al cucumeris en degenerans uitgezet. Vrij fors, een zakje per mat. We hebben net ook het eerste luisje gevonden. Als je die eerste ziet, dan weet je dat er meer komen. Dus we gaan de biologische luisbestrijding nu opzetten.”

Verder zijn er wat hommels geplaatst. Sommige peper-soorten kunnen wat ondersteuning gebruiken bij de bestuiving. “Vooral de snack-paprika’s vinden het prettig, en willen wat geholpen worden.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Pieter Boekestijn

is teler van pepers en snackpaprika's bij Westland Peppers in De Lier en 's-Gravenzande

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin