Doorgaan naar artikel

‘Rupsen zijn hardnekkig aanwezig’

“De afname van onze producten door de natuurvoedingswinkels is vanwege de zomervakantie beduidend minder”, zegt biologisch teler Gert van Brakel in Sint-Annaland (Zeeland).

Bij komkommer is op 13.000 vierkante meter een tweede teelt geplant. Dat is in drie fases gebeurd: in week 25, 28 en 30. De teelt van de overige 7.000 vierkante meter komkommer gaat door tot de derde week van september en wordt dan vervangen door bladgewassen. “We proberen het zo goed mogelijk door te telen, maar de kwaliteit gaat achteruit. We hebben wat meer komkommers met een stekpuntje.”

In de jonge aanplant was al echte meeldauw van de plantenkweker meegekomen. “Tegen het wit spuiten we met plantversterkers, die de plant sterker maakt. Daarin nemen we ook een kleine dosering van Karma mee. Dat middel werkt goed, maar we moeten er voorzichtig mee zijn, want het komkommergewas kan er niet zo goed tegen. De hogedraadteelt is wel een voordeel omdat we dan steeds de oude bladeren met wit eraf halen.”

Gewas natsproeien tegen spint

In de komkommer zit her en der spint. Voor de bestrijding wordt Phytoseiulus persimilis uitgezet. “De roofmijten doen goed hun werk. We zien ook de jonge exemplaren opkomen. Ook sproeien we het gewas af en toe nat, want spint heeft een hekel aan water. De roofmijten varen er wel bij, want deze gedijen goed bij een hoge luchtvochtigheid.” Trips komt hard opzetten.

De rupsen in de komkommer en andere gewassen zijn hardnekkig. Hier wordt iedere week met Xentari tegen gespoten. Alle plagen zijn onder controle.

Betere wittolerantie

De snackkommer heeft een hogere wittolerantie dan gewone komkommer, waardoor het gewas iets sterker tegen echte meeldauw is. “We plukken veel snackkomkommers, maar de afname is niet groot. De natuurvoedingswinkel nemen veel minder af. Als de bouw- en schoolvakanties voorbij zijn, zal het wel weer aantrekken.”

Hoger chilipepergewas

Het gewas van de chilipepers staat goed te groeien. Het gewas is hoger dan vorig jaar rond deze tijd. “De productie is goed en we hopen er nog heel wat kilo’s vanaf te halen.”

De chilipeper heeft last van spint en daar worden net als bij de komkommers roofmijten Phytoseiulus persimilis uitgezet.

Tomatenplant in balans

Het gewas van de losse ronde tomaten groeit goed. “De plant staat goed in balans. De kop van de plant staat sterk genoeg. De bloemen komen er goed uit.” In de derde week van augustus gaat de kop uit de plant. Tot 10 november worden de tomaten geoogst. In het gewas komt een beetje spint voor en ook rupsen. Deze worden bestreden met een wekelijkse bespuiting van Xentari.

De coeur de boeuf tomaat is gevoeliger voor wit dan de ronde tomaat. “In de coeur de boeuf hebben we last van wit gehad. Iedere nacht hebben we de zwavelpotjes aan staan. Dat heeft een positief effect. We zien het wit nog wel in het gewas, maar de bovenste kopbladeren zijn weer helemaal schoon.” Hoewel de bestuiving van de coeur de boeuf vanwege de bloemvorm lastiger is van een ronde tomaat is er toch weer een goede zetting. “We hebben wel een week van een halve productie gehad, maar deze is begin augustus weer op niveau. Het is alleen jammer dat in de vakantietijd de afname maar een derde is van de normale hoeveelheid.”

Oogstspreiding bij snijbonen

Het gewas van de snijbonen staat goed te groeien. “Het is een leuk gewas, maar vraagt arbeidstechnisch nogal wat.” Vanwege oogstspreiding worden iedere drie weken een tralie van 400 vierkante meter gezaaid. In week 32 is dat voor het laatst gebeurd. Het oogsten van de snijbonen gaat door tot in oktober. Net als in de andere gewassen zijn ook in dit gewas de rupsen aanwezig. Hier en daar wat spint.

Het gewas van okra doet het ook goed. “Het is een klein gewas, maar een leuk product om te telen. De productie en kwaliteit zijn goed.” De rupsen worden bestreden met Xentari.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gert van Brakel
Gert van Brakel

Biologisch teler in Sint-Annaland

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin