Fruittelers overwegen de overstap naar rupsbanden. Op hun bedrijven weliswaar relatief duur, maar natte wintermaanden bewijzen het nut ervan.
Op de Fruitteelt Vakbeurs in Houten viel de grote aandacht voor rupsbanden op. De eerste smalspoortrekkers op rupsbanden rijden sinds een enkel seizoen rond in de Nederlandse fruitteelt. Zo waren er Fendt variomatic-trekkers op rupsbanden op de beurs te zien. In een andere stand was een kniktrekker van het Italiaanse merk Antonio Carraro voorzien van vier rupsbanden te zien.
Ook plukstelling op rupsbanden
In de stand van Agricom waren de bekende en in de fruitteelt veel gebruikte plukstellingen voor het eerst te zien op rupsbanden. Recent zijn hiervan de eerste verkocht. Ook Westtec Innovations uit Dussen, dat zich onder de naam Westtec Tracksystems gespecialiseerd heeft in rupsbanden, toonde trekkers met door hun geleverde rupsbanden, naast hun eigen plukstelling op rupsbanden.
Groot voordeel in natte seizoenen
Met een afgelopen teelt- en plukseizoen met door regen regelmatig moeilijke rijomstandigheden is de extra aandacht voor rupsbanden wel logisch. Met daarnaast het gebruik van relatief zware trekkers en steeds zwaardere drierijenboomgaardspuiten is het rijden van sporen vaak lastig te voorkomen. Reden dat voor de meeste fruittelers toch wel prijzige rupsbanden toch terrein winnen.
Fruitteler en loonwerker Kees Zwanenburg uit Linschoten is een van de ambassadeurs van het gebruik van rupsbanden. Zo reed hij als een van de eerste met smalspoortrekkers op zijn trekker en in het afgelopen seizoen volgde rupsbanden op zijn drierijenspuit van KWH en recent op zijn plukstelling van Agricom.